Winterzonnewende vieren met een kaars en tarot
In dit tarotritueel vier je de winterzonnewende. Je ervaart het donker, het licht en je verkent een kaart die jou gidst over de drempel van de winterzonnewende, het nieuwe jaar in. Je verbindt en

De nacht van de winterzonnewende is de langste nacht van het jaar. Als we het vieren in de godinnentempel, maken we het pikkedonker en steken één kaars aan. De felle vlam trekt alle aandacht naar zich toe. Onweerstaanbaar trekken je ogen naar het niewe licht.
 
Je hebt voor dit ritueel je kaarten, een kaars en een lucifer nodig. Wacht tot het buiten donker is.
 
Zo gaat het in z’n werk:
 
1. Doe alle lichten uit. Ga rustig zitten en ervaar hoe jij het donker beleeft. Dat kan ieder jaar anders zijn. Ervaar wat er allemaal in je opkomt, bijvoorbeeld: rust, diepte, dood, verdrukking, angst, gepieker, verlies, wijdte, wijsheid, extase.   
 
2. Steek dan de kaars aan en ervaar wat dit licht in de duisternis met je doet. Verken ook hierbij zoveel mogelijk lagen: fel, verblindend, heet, krachtig, angstig, puur, onweerstaanbaar. Dit zijn voorbeelden, jouw ervaringen kunnen heel anders zijn. Neem er de tijd voor. Sta open voor alles, ook voor het onverwachte.
 
3. Kijk naar de vlam en trek een kaart uit je tarotspel met de vraag: Wat is het licht dat mij gidst over de drempel?
 
4. Draai de kaart om en beweeg hem één keer rond de kaars.
 
5. Jouw kaart is het felle licht dat je de weg wijst over de drempel. Het is je gids in de komende tijd. Hoe ga je deze kaart nu duiden, zodat hij werkelijk als gids kan dienen? Dat gaat zo: kijk goed wat er op de kaart te zien is. Terwijl je zo naar de kaart kijkt, stel je je voor dat jij zelf in de scène rondloopt. Dan ga je daar iets doen wat jou verder helpt. Is er een stap die je zou kunnen nemen in die scène? Welke actie helpt je vooruit, ondersteunt je? Het kan zijn dat je ervaringen van donker en licht hierbij een rol spelen, maar dat hoeft niet. Als je die handeling in je verbeelding doet, geef je jezelf een duw in de goede richting.

Een concreet voorbeeld. Stel, je hebt acht van zwaarden getrokken. Daarop staat een vrouw, geblindoekt en gebonden tussen zwaarden. Misschien helpt het, als je in je verbeelding de blinddoek van de vrouw afdoet.

Om je nog meer op weg te helpen som ik een paar mogelijkheden op. Maar vertrouw op jezelf. Waarschijnlijk voel je zelf wat nodig is om te doen wanneer je eenmaal rondloopt in de scène van de kaart.
 
Je ogen ergens op richten.
Banden verbreken
Zalf op een wond smeren
Opstaan
Het moede hoofd neerleggen
Ergens naar toe lopen
Ergens overheen stappen
Gaan zitten (als koningen of koninginnen)
Iets neerleggen.
Stil houden of juist in beweging komen
Iets pakken en vasthouden
Iets ergens uit trekken
Een dode rechtop zetten
Met de stroom mee gaan
Een stap naar iets/iemand toe zetten
Je uit een situatie terugtrekken
Weglopen bij een figuur
 
6. Mocht het nog niet gelukt zijn de kaart te verbinden met jouw eigen situatie, doe dat dat nu. Hoe kan deze kaart en de actie die je ondernam in je verbeelding, jou gidsen in je situatie?
 
7. Maak een zin die je de komende tijd de weg wijst: “Ik draag de zon in mijn handen en zo ga ik wereld in” (Zon). “Ik leg mijn hand op het warme lichaam van mijn paard en voel hoe betrouwbaar het is.” (ridder van pentakels) . “Ik richt me op het licht van het raam.” (vijf van pentakels)” “Ik steek de stroom over (ridder van bekers)”. “Ik trek de zwaarden uit de boot.” (zes van zwaarden)
 
8. Kijk naar de kaars en zeg je zin, zodat je jouw intentie verbindt met het nieuwe licht.
Deze tarotlegging helpt om een balans te vinden en troost met inzicht als je je evenwicht kwijt bent.© Berthe van Soest, 17 december 2020

Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage