Kerstmis vieren met familie
midden in de covid-pandemie
Deze tarotlegging helpt bij spanningen en familieconflicten rond Kerst en Oud en Nieuw die dit jaar extra kunnen opspelen door corona. Je hebt er de hofkaarten voor nodig en misschien een enkele andere kaart uit het spel.

Kerstmis is de tijd voor familieconflicten. Corona maakt dit explosiever. Dikke kans dat er in de familie verschillen zijn bij het inschatten van de risico’s op besmetting en over de regels. Misschien zelfs wel, of je je eraan moet houden.

Oude patronen, kwetsuren en wrokkigheden waarvan je dacht dat je die allang achter je gelaten had, kunnen in dit soort familiesituaties weer opkomen. Plotseling ben je weer die dochter waar iedereen naar kijkt voor de besluiten, of voel je je de zoon die nooit gezien werd. Maar er kan door de pandemie ook een nieuwe dynamiek ontstaan. Ook interessant.

Met deze tarotlegging kijk je rustig naar de situatie voordat je gaat onderhandelen hoe je kerstmis of Oud en Nieuw met je familie gaat vieren. Ook bereid je je voor op het feest zelf waar allerlei spanningen kunnen ontstaan.Wat het je waard is

Bedenk eerst zonder kaart: of jij met familie samen wilt zijn en op welke manier. Misschien zijn er omstandigheden die je wilt voorkomen. Schrijf het eventueel op. Dit is je richtlijn in welk licht je de kaarten interpreteert.

Volg nu de aanwijzingen stap voor stap.Kies een hofkaart voor ieder familielid


Pak de hofkaarten uit je spel. Kies met de afbeeldingen omhoog een hofkaart voor ieder familielid dat betrokken is, ook voor jezelf. Let op: je trekt de kaarten dus niet, maar je kiest ze zelf uit. Laat je leiden door hun persoonlijkheden en door de houding die ze vermoedelijk in zullen gaan nemen.

Wanneer er te veel familieleden zijn, beperk je dan tot degenen waarvan je verwacht dat ze een grote rol zullen spelen in de onderhandelingen of bij spanningen en conflicten.Kijk naar de verhoudingen


Schud de hofkaarten die je hebt uitgekozen door elkaar en leg ze naast elkaar neer. Kijk naar de verhoudingen tussen de kaarten. Welke figuren kijken naar elkaar, wie is op elkaar betrokken? En hoe kijken ze naar elkaar, boos of vriendelijk? Wie doet niet mee, keert zich af, ligt aan de kant, kijkt een andere kant op? Wie is afwachtend? Wie is onbesuisd? Wie is onbetrouwbaar? Wie onwrikbaar? Wat doen de kinderen?

Richt je ook op de verschillende 'kleuren' die er liggen: staven, zwaarden, bekers, pentakels. Zijn er alleen maar de vurige staven? Is er een combinatie van strenge zwaarden en harmonieuze, dromerige, maar ook manipulatieve waterhofhouding? Of is er een enkele staf, met verder veel langzame, conservatieve hofhouding van de pentakels, gesteld op traditie en gewoonten. Hoe is die verdeling? Wat zegt je dat over jouw familie deze kerst?

Hoe zit het met het nemen van verantwoordelijkheid en wie mag beslissen? Wie heeft er wat te zeggen en wie minder? Wie heeft macht? Wie is koene ridder? Wie is het speelse kind? Zijn er botsende koningen en koniningen die hun territorium kostte wat kost willen bewaken?

En niet te vergeten: wie ben jij in dit geheel? Wat doe je, hoe voel jij je? Wat is jouw macht? Let op: je hebt misschien wel meer macht dan je nu denkt.

We gaan verder.Trek nieuwe hofkaart voor jezelf


Aan de opstelling van anderen kan je niet zoveel doen. Aan die van jezelf wel. Pak alle zestien hofkaarten, dus ook de kaarten die al op tafel liggen. Schud deze kaarten door elkaar. Trek dan een kaart met de vraag: "Welke houding kan ik het beste innemen, deze kerst?" Let op: je kiest die kaart dus niet, je trekt hem. Deze hofkaart representeert jou in het vervolg van deze tarotlegging. Deze kaart opent je voor nieuwe mogelijkheden in je doen en laten.

Leg je ‘oude’ hofkaart weg, behalve als het de kaart is die je al had gekozen voor jezelf.

Wanneer je nieuwe hofkaart dezelfde is

Het kan zijn dat je dezelfde hofkaart getrokken hebt, als die je gekozen had voor jezelf. Vraag je dan af, welk heilzaam effect jouw houding heeft. Hoe komt dat? En op wie? Vervolg de tarotlegging met dezelfde hofkaart.


Was de nieuwe hofkaart al van een ander familielid?

Het kan ook zijn dat jouw nieuwe hofkaart al van een familielid was. Dan is het interessant om te kijken wat voor iemand dit familielid is. Welke verhouding heb je met hem of haar? Welke rol vervult diegene in de familie? Zoek ook een nieuwe ‘stand-in’  kaart voor dit familielid uit. Kies daarvoor een kaart uit het hele spel met de afbeeldingen naar boven. Die kaart vertegenwoordigt dit familielid in het vervolg van de tarotlegging.   Vergelijk jouw nieuwe hofkaart met de oude


Vergelijk je nieuwe hofkaart met de eerdere kaart die je gekozen had voor jezelf. Is de nieuwe heel verschillend? En waarin dan? Een kijkend kind in plaats van een ridder? De niet-empathische ‘knopen doorhakkende’, koning van zwaarden in plaats van de zorgende koningin van pentakels?Je nieuwe positie


Pak nu de kaarten die jouw familieleden en jezelf representeren. Schud ze door elkaar met de vraag: "Welke plek kan ik het beste innemen, deze kerst?" Leg de kaarten naast elkaar neer, draai ze om en duid ze.

Neem jij nu een andere plaats in? Wat ‘doe’ je daar? Naar wie kijk je? Hoe voel je je? Op wie ben je betrokken en op wie niet? Wat gebeurt er met de relaties tussen de andere figuren?

Haal hier zoveel mogelijk informatie voor je opstelling uit. Denk out of the box. Laat de kaarten die je trekt je op ideeŽn brengen. De page van pentakels bijvoorbeeld, staat buiten. Spreek buiten af met de (klein)kinderen en ga een stukje met ze wandelen. Dan zie je elkaar toch. De ridder van zwaarden draagt een helm. Neem een FFP2 masker mee, als het moeilijk is afstand te bewaren. De koning van pentakels zit rustig op zijn troon. Leef en laat leven als jij de regels eigenlijk maar onzin vindt, maar anderen niet.

Stel het je zo concreet mogelijk voor, zeker als de kaart een heel andere houding laat zien dan je gewoonlijk inneemt. Dan ‘oefen’ je die alvast, om die niet te vergeten in de hitte van het moment. Het kan namelijk zijn dat je (voor je gevoel) 'risico' loopt met je andere houding en gedrag. Met risico's bedoel ik dat je anders gezien gaat worden door je familieleden en je keuze of je opstelling niet op prijs gesteld worden.

Het kan ook zijn dat je in je nieuwe rol en positie, dingen uitprobeert waar je niet zo goed in bent of waar je geen zin in hebt. Bijvoorbeeld, wanneer de aanrader is heel helder te zijn over wat je wilt en niet wilt, terwijl je daar niet zo van bent. Of wanneer je nieuwe kaart je een zorgende rol aanraadt, waarbij je bijvoorbeeld allerlei eten aan moet slepen, terwijl je liever dromend op de bank wil zitten (that's me).
Tot slot


Het loopt vast allemaal anders dan je nu denkt. Dat geeft niet. De informatie die je uit de tarotlegging haalt geeft je hopelijk meer vrijheid en durf om iets anders te proberen, meer focus op wat je kan doen en misschien wel juist moet laten. Het geeft je hopelijk meer handelingsmogelijkheden dan je dacht te hebben.

© Berthe van Soest, 7 december 2020
 

Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen 
Naar homepage