Een verhaal van je jaar


Dit jaar verdient verhalen. Vertel het verhaal van je afgelopen jaar aan de hand van kaarten die je trekt. Aan het eind een kort ritueel om jouw jaar mee af te sluiten.


1. Elke tiende kaart

Schud de kaarten met je afgelopen jaar in gedachten. Pak elke 10e kaart uit je spel. Die kaarten vertellen het verhaal van je jaar.


2. Bij iedere kaart hoort een verhaal

Kijk eerst naar elke kaart afzonderlijk. Verken in alle in alle rust waar die kaart voor staat in je jaar. Welke gebeurtenis(-sen) horen erbij? Welk thema? Een proces dat je doormaakte? Gevoelens?

Een van mijn kaarten was vier van de zwaarden. Op de afbeelding staat een tombe met een liggend figuur erop in een besloten ruimte. Vier is het getal van stabilisatie, van rust, stagnatie en ook van genezing. In maart kreeg ik corona en lag vijf weken geïsoleerd op bed in de slaapkamer. De kaart sloeg ook op het genezingsproces. Maar evengoed op de lockdown die voor ons allemaal stilstaan betekende. Deze kaart verwees naar verschillende gebeurtenissen uit mijn jaar.
De kaart liet ook zien wat ik voelde. Ik voelde me alleen. De kaart toont ook de doodsangst zien die ik had toen ik ziek werd: er staat een tombe op. De samengevouwen handen van de figuur op de tombe, duidde ik als gebed.

Het duurde bij mij een tijdje voor ik alle kaarten kon plaatsen. Sommige kaarten gingen pas leven door de opdrachten die hieronder volgen. Take heart, als je niet alle kaarten meteen snapt.


3. Veel staven? Veel Grote Arcana kaarten? Water of vuur?

Hoe is de verdeling van de ‘kleuren’ (staven, zwaarden, bekers, pentakels). Is er een kleur dominant aanwezig? Is er een kleur die mist, maar die er ondergronds toch was?

Wat voor soort kaarten liggen er, dromerig, conflictueus? Vallen je overeenkomsten op of zijn er grote verschillen? Vijf van mijn kaarten hadden water. Het was voor mij, zoals voor velen van ons, een jaar vol emoties.

Hoe is de verdeling tussen de Grote Arcana en de Kleine Arcana? Zegt dat iets over jouw jaar? Ik had één Grote Arcana kaart en die 'regeerde' over het hele jaar.


4. De kaarten naast elkaar

Kijk dan of je de kaarten in relatie tot elkaar kan duiden. Schud ze door elkaar en leg ze naast elkaar neer, als ‘een verhaal van jouw jaar’. Daar kan een chronologische volgorde uitkomen, maar ook een thematische. Dan liggen die kaarten naast elkaar, die horen bij een bepaald thema of een gebeurtenis uit je afgelopen jaar.


5. Kaarten op hun plek laten vallen

Pak de kaarten je van jouw jaar één voor één op en houdt ze boven je hoofd. Laat ze één voor één op de tafel of op de grond vallen. Ga voor meer effect op een stoel staan. Duid de kaarten dan in relatie tot elkaar. Deze kaarten bij elkaar vertellen ook een verhaal over jouw jaar. Welke kaarten liggen dicht bij elkaar of tegenover elkaar? Eéntje ver weg van de de andere kaarten, en van jou? Is er een kaart die heel dichtbij je valt, waar je nog wat mee moet misschien? Mogelijk geven deze kaartcombinaties je nog meer inzichten en komen er weer andere herinneringen op.


6. Een kaart binnengaan

Kies een kaart uit waar je in wilt duiken in een visualisatie om meer helderheid te krijgen, of om gevoelsmatig meer connectie te krijgen met een thema dat speelde in dit afgelopen jaar. Misschien heb je ook een aanwijzing nodig, hoe verder me dit thema te gaan. Dit doe je in een visualisatie waarin je de kaart in je verbeelding betreedt. Het gaat als volgt:

Neem de kaart die je wil verkennen eerst goed in je op.
Sluit dan je ogen en ontspan.
Haal de kaart voor de geest en maak hem zo groot dat je er in kan stappen.
Stap erin kijk en loop rond. Wat zie je allemaal? Wat hoor je? Hoe warm is het? Wat gebeurt er? Wat is de stemming? Hoe voel jij je erbij?
Leg een relatie tussen de kaart en jouw jaar: thema's, gebeurtenissen of innerlijke processen.
Stel eventueel vragen aan figuren of voorwerpen op de kaart om duidelijkheid te krijgen als je de kaart niet begrijpt, of voor een aanwijzing hoe verder te gaan. In de verbeelding kan alles een stem krijgen. Staven kunnen spreken en de hand op de aas van pentakels ook.
Kom weer terug als je de kaart voldoende verkend hebt in relatie tot jouw jaar.


7. Het thema van jouw jaar

En nu het thema van je jaar. Tel al je kaarten bij elkaar op. De volgende getallen horen bij de ongenummerde kaarten. De schildknaap is 4, de ridder 3, de koningin 2, de koning 1. De Dwaas is 22. Reduceer het getal dat uit je optelling komt tot 22. Dus: als je optelt en de uitkomst is 32, dan tel je 3 en 2 op: 3+2=5. Koppel het getal aan een Grote Arcana kaart. Voila! Het thema van jouw jaar.


8. Wat neem je mee?

Het kan zijn dat er een kaart is die je mee wil nemen naar het volgende jaar. Die kaart laat bijvoorbeeld een gebeurtenis of thema zien, dat nog niet 'klaar is' is, waar je nog iets mee wilt. Of je ziet een potentie in een bepaalde kaart die je volgend jaar in je leven wilt verwerkelijken. Zo trok ik de aas van bekers. De kaart viel vlak voor me neer, toen ik de kaarten 'op hun plek liet vallen'. Die kaart neem ik mee het nieuwe jaar in.

Als je zin hebt, kan je het ook van het toeval laten afhangen welke kaart(-en) je meeneemt naar het nieuwe jaar. Maak 2 ‘doelpalen’ op tafel, ongeveer een meter van je af. Leg bijvoorbeeld 2 pennen naast elkaar met een flinke ruimte ertussen. Dat is je doel. Achter dat doel ligt het nieuwe jaar. Schuif je kaarten met de afbeeldingen naar beneden, één voor één met een flinke zwieper richting het doel. De kaarten die achter het doel terecht komen, neem je mee het nieuwe jaar in. Duid die kaarten. Wat voor thema hoort daarbij? Welk proces? Welk verlangen? Als er iets is, wat je moeilijk vindt, trek dan eventueel een extra kaart met de vraag: Wat helpt me hierbij? 

7. Je jaar afsluiten

Als je jouw jaar voldoende hebt overdacht, sluit het dan af met een ritueel. Leg de kaarten die je getrokken hebt bij elkaar of bovenop elkaar. Pak een waxinelichtje en lucifers. Steek eventueel wierook aan.

De aanwijzingen zitten in de tekst: waxinelichtje aansteken, buigen, je omdraaien. De tekst kan je uitspreken.

Hier ligt bij elkaar
het goede en het mooie
van het afgelopen jaar,
het verlies en de angst,
het kwade en de dood,
het geluk en de pijn
en ook heel mijn doen en heel mijn laten.
Het is geweest, het is voorbij.

(zet het waxinelichtje bij of bovenop je kaarten en steek het aan)

Ik zet dit alles in het licht,
kostbaar is het.

Ik richt me tot het verleden (waar je kaarten liggen)
en maak een diepe buiging.
Ik draai me om en kijk de toekomst in,
mijn ogen zacht, mijn handen open. 

Uit de hemel komt een duif en zet zich op mij neer.
Levend water stroomt er om mij heen.
Ik ga de toekomst in.

Berthe van Soest, 14 december 2020

Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage