Naar artikelen
Naar homepage

Wicca’s, moderne heksen, werken met kruiden, stenen en ook met de tarot. Uit de Wicca traditie zijn een aantal spelen voortgekomen. Aan het hoofd van Wicca groepen of covens staat een Hogepriesteres. Zij vertegenwoordigt de Godin en leidt de coven. Wicca’s kennen dus een Hogepriesteres met bepaalde taken en bovendien kennen ze haar als mens van vlees en bloed. Dit is te merken aan de veranderingen die de afbeeldingen van de Hogepriesteres in hun tarotspelen ondergaan. 

De beelden van de tarot hebben al eerder een ontwikkeling doorgemaakt. De Pausin uit het Visconti Sforza spel uit de renaissance is anders dan de Hogepriesteres uit de Rider Waite Tarot. De Pausin heeft een mijter op en is gekleed in een bruine pij. de Hogepriesteres uit het Rider Waite spel heeft het symbool van Isis op haar hoofd en is in het blauw gekleed, om maar een paar verschillen te noemen. Maar Wicca´s veranderen het beeld van de Hogepriesters meer dan in de afgelopen eeuwen gebeurd is.

Toegankelijk

Een van de taken van de Wicca-hogepriesteres is het begeleiden van de persoonlijke ontwikkeling van de leden van de coven.. De Wise Woman van de Wild Spirit Tarot laat deze kant van de Hogepriesteres zien. Deze Wise Woman is een oudere vrouw. Symboliseert de Hogepriesteres uit de Rider Waite Tarot de maagdelijke wassende maan, de wijze vrouw uit de Waking the Wild Spirit Tarot vertegenwoordigt de afnemende maan. Ervaren geraakt door het leven houdt ze in haar laatste levensfase jongeren dromen voor en helpt ze hen met haar wijsheid.

De ‘High Priestess’ uit de Robin Wood Tarot houdt een opengeslagen boek in haar ene en een glasheldere glazen bol in haar andere hand. Als elke Hogepriesteres draagt zij kennis over, maar bij haar gebeurt dit op een heldere en doorzichtige wijze. Haar open, bijna doorzichtige gewaad onderstreept dat. Ze lijkt tegenover haar covenleden te staan of voor ons, de spelers van haar tarot.

`Kijk`, schijnt ze te zeggen in haar openheid, `dit zijn de mysteries van het leven. Ze liggen voor je open. Ik zal ze je leren. Ik maak ze toegankelijk en dat ben ik zelf ook`.

De Hogepriesteres uit de Rider-Waite Tarot houdt haar kennis deels geheim onder haar mantel, die half over de torarol valt. Die mantel valt ook om haar schouders. Dat maakt haar geslotener dan de Hogepriesteres van Robin Wood.

The Witches Tarot, The High PriestessKrachtig

Ellen Cannon Reed, auteur van de The Witches Tarot laat haar Hogepriesteres zien op het moment dat ze de kracht van de maan in zich laat dalen. Ze opent haar armen ontvangend, maar staat tegelijkertijd actief en krachtig wijdbeens met haar voeten op de grond. Cannon Reed schrijft over deze kaart: “Zoals de Hogepriesteres op de kaart klaar staat om haar werk te doen, zo moet jij datgene onder ogen zien wat je nodig hebt om te groeien”.

Een coven werkt in zijn rituelen met energie. De Hogepriesteres uit de Celtic Dragon Tarot kanaliseert die energie. Zo ontvangt en richt ze de wilde, wervelende energieën om haar heen in de lichtgevende bol die ze in haar hand heeft en in haar staf. Ze vormt het actieve centrum tussen de witte en de zwarte draken, een verbeelding van de tegengestelde energieën rond haar. 

Deze Hogepriesteressen uit de Witches Tarot en de Celtic Dragon Tarot hebben meer trekken van de Magiër uit Rider Waite, die hemel en aarde actief verbindt met zijn staf, dan van de serene, rustige Hogepriesteres uit het Rider Waite deck. Ze accentueren dat vrouwelijke ontvangende energie krachtig en richtend kan zijn.

 
Totally Spies

Toen ik de kaarten van de Witchy Tarot voor me op tafel had liggen, riep mijn dochtertje: 'maar dat zijn de meisjes van 'Totally Spies!’; een tekenfilm over jonge meiden die met hun slimheid en magisch-wetenschappelijke krachten de wereld redden. De Witchy Tarot neemt deze populaire tekenfilmfiguren moeiteloos op en speelt zo een geestig spel met tarottraditie en populaire cultuur. 

Ook het beeld van de Hogepriesteres uit de Witchy Tarot speelt met de tarottraditie. De tora-rol is vervangen door een krant. Het rustig blauwe gewaad is een schort geworden en haar voeten zijn gestoken in slippers, het tegendeel van de Hogepriesteres van de Rider-Waite. De maagdelijke priesteres is hier een werkster geworden! Laag bij de grond, makkelijk aanspreekbaar. Ook dit is een krachtige priesteres, haar mouwen zijn opgestroopt; ze roert in de kookpot en onder haar voet houdt ze een slang. Dit duidt erop dat ze macht heeft over transformatieve processen. Achter haar is een bruine ingang, poort tot het collectieve onbewuste waar ze toegang toe heeft. Op haar schouder zit een uil, vogel van wijsheid. Ze kijkt naar hem, alsof hij haar een inzicht komt brengen, zoals de uilen in de boeken over Harry Potter komen aanvliegen met boodschappen. Deze priesteres beeldt op een aardse wijze transformatie door wijze inzichten uit.

Ideaalbeeld

Wicca’s leveren met deze veranderingen een bijdrage aan de ontwikkeling van het beeld van de Hogepriesteres in de tarottraditie. Deze veranderingen stellen vragen aan ons, spelers van de tarot. Wat is essentieel aan het beeld van de Hogepriesteres?

Behalve een beeld van toegang tot het onbewuste is ze een beeld van rust en evenwicht: evenwichtig, maagdelijk, onaantastbaar en zelfvoorzienend zit ze op haar stenen kubus. Hoe fijn zou het zijn om wijs te kunnen reageren, niet geraakt te worden door problemen, in evenwicht te blijven, wat er ook gebeurt. Een verlangen dat in onze cultuur aanwezig is en hier een beeld gevonden heeft.

'O ja’ denk ik vaak als iemand die een relatie wil de Hogepriesteres trekt, 'zo onaantastbaar en verheven wil je zijn. Zo word je niet opnieuw gekwetst’ en ik bespreek dan ook de problematische kanten van dit verlangen; hoe kan je zo gelijkwaardige relaties aangaan met anderen, hoe kan je je zo openstellen.

In de heksentraditie is de Hogepriesteres een mens van vlees en bloed. Niet een tarotkaart die een bepaalde kant van het mens-zijn belicht, maar een volledig mens. Tegelijkertijd is ze een ideaalbeeld. Ze is zoals een vrouw zou moeten zijn: toegankelijk, maar ook actief en sterk. Dit is een hedendaags ideaal van waarachtig mens-zijn in onze cultuur. De ontoegankelijkheid van de Hogepriesteres uit de Rider-Waite wordt gezien als een zwakke kant en dus weggelaten. Zij wordt nu ontvangend en krachtig tegelijk, het geslotene valt weg.

Als ideaalbeeld van vrouw-zijn bevallen de Hogepriesteressen uit de Wicca traditie me beter. Maar bij het duiden van het beeld van de Hogepriesteres heb ik misschien meer aan een vrouw die ook dat geslotene heeft. Door haar geslotenheid en zelfvoorzienendheid roept zij op bij jezelf te blijven, contact met je eigen omheinde bron te zoeken. De Rider-Waite Hogepriesteres maakt je ook attent op de onaangename kanten van het geslotene en zelfvoorzienende. Wie een relatie met een ander zoekt zal zijn maagd-zijn moeten relativeren/ opgeven. De Hogepriesteres uit de Rider-Waite Tarot is zo sterk omdat in deze kaart beide zijden van deze geslotenheid naar voren komen.

Verschenen in: Tarot Magazine nr.13, jan. 2004 en op www.zinweb.nl

Naar artikelen
Naar homepage