Hete Bliksem met rode bietjes


Eten geeft energie. Projecten en hartenwensen hebben energie nodig. In deze tarotlegging gebruik je de energie van de ingrediënten in "hete bliksem met rode bietjes" om je hartenwens kracht te geven. Later kun je dit gerecht koken en eten.

Het gaat zo. Je kiest een project dat je zou willen laten slagen. Het kan iets zijn waar je hart naar uit gaat. Het kan ook een project zijn waar je geen zin in hebt, maar toch wel moet doen: de schuur opruimen of een opdracht voor school maken. Het kan zelfs een project zijn waar je al eens aan begonnen bent, maar niet af hebt gemaakt. Het heeft dan hernieuwde "pit"nodig, die de "hete bliksem"kan brengen.

Bij de verschillende ingrediënten uit "hete bliksem met rode bietjes" staat een vraag. Die vraag is gebaseerd op de specifieke energie van ieder ingrediënt. De vraag beantwoord je door een kaart te trekken. Als je alle kaarten getrokken hebt, heb je alle energieën bij elkaar die jouw project kunnen laten slagen. Het gerecht zelf is de som van alle ingrediënten en de bewerkingen die ze ondergaan hebben. In de tarotlegging wordt dit gesymboliseerd door een quintessence-kaart. Deze kaart geeft de kern van de legging weer. De quintessence-kaart geeft de archetypische energie van jouw project weer. Hierbij ga ik er van uit dat jouw project en essentie gevormd wordt de specifieke kwaliteiten en energie die jij erin gelegd hebt.

Nadat je de legging gedaan hebt kun je het gerecht koken en eten op een magische manier. Dit helpt je nog extra bij het verwezenlijken van je project. Bij het bereiden van het gerecht visualiseer je bij ieder ingrediënt wat dit je brengt. Bij het schillen van de aardappels visualiseer je je droom en je verlangen. Bij het schillen van de appelen visualiseer je hoe dit project je voldoening geeft, of vrede. Bij het snijden van de rode bieten zie je jezelf het werk doen dat bij het project hoort. Je stelt je voor dat het makkelijk gaat, zonder moeite. Wanneer je de peper toevoegt zie je alle hinderlijke blokkades als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als je dan tot slot je gerecht eet zie dan voor je geestesoog dat je project af is en dat het mooi, goed of vreugdevol is voor je. Eet je met anderen, denk er dan af en toe aan.


Legpatroon, in de vorm van een bliksemflits


1 aardappel

                2 appel

                            3 rode bieten

                                            4 spek

                                 5 uien

                     6 zout

            7 boter

                  8 zwarte peper

                               9 kruidnagel

                                          10 het gekookte gerecht

De speciale positie van 'zwarte peper'

Wanneer je een 'negatieve' kaart trekt, één die je niet prettig vindt, trek je twee extra kaarten. Eén kaart dient om het negatieve te doorbreken. Deze kaart zegt wat je te doen of te laten om de situatie te veranderen. Die kaart leg je op de positie van 'zwarte peper' nummer 8. Peper dient namelijk om negatieve blokkades te doorbreken. Er kunnen dus meerdere kaarten bij zwarte peper komen te liggen, want je kunt bij meerdere ingrediënten blokkades tegenkomen. De tweede extra kaart laat je de situatie zien als de blokkade doorbroken is. Deze leg je in de plaats van de 'negatieve' kaart. Die stop je terug in je spel.


De kaarten

Bij ieder ingrediënt zie je een planeet en een element genoemd. Dit is een gewoonte uit de magische traditie. Het maakt duidelijk welke energie bij planten, bomen, mineralen en etherische oliën hoort. Dit helpt om ingrediënten te kiezen die een bepaald resultaat teweeg zouden kunnen brengen in spells of ander magische werk. Bij ieder ingrediënt hoort een vraag. Beantwoord de vraag door een kaart te trekken.


Kaart 1: aardappel
Planeet: maan
Element: aarde
Vraag: Welke droom of verlangen ik bij mijn project heb


Kaart 2: appel
Planeet: Venus
Element: water
Vraag: Hoe mijn project mij heel maakt (voldoening, vrede geeft, voedt)


Kaart 3: rode bieten
Planeet: Saturnus (bieten hebben prachtige ringen van binnen en zijn zwartig van buiten)
Element: aarde
Vraag: Wat ik moet doen om mijn project te laten slagen


Kaart 4: spek (of vleesvervanger)
Planeet: Mars
Element: Vuur
Vraag: Wat mij duurzame energie geeft voor mijn project


Kaart 5: Uien
Planeet: Mars
Element: vuur
Vraag: Wat ik moet loslaten om mijn project een succes te laten zijn


Kaart 6: zout
Planeet: aarde
Element: aarde
Eigenschappen: absorberend en neutraliserend en daardoor beschermend.
Vraag: Hoe ik mijn project kan beschermen tegen ongewenste invloeden (inbreuken op tijd en ruimte bijvoorbeeld)


Kaart 7: boter
Planeet: maan
Element: aarde
Zuivelproducten zijn gemaakt van melk. Melk voedt jonge dieren en baby's en is daarom verbonden met de moedergoden en spiritualiteit.
Vraag: Hoe ik mij goed gevoed voel in mijn project door de moedergodin/God/het goddelijke/mijn innerlijke bron


Kaart 8: zwarte peper
Planeet: Mars
Element: vuur
Hier trek je een kaart die je helpt om de blokkade te doorbreken die jou verhindert om je project te laten slagen. Mogelijk liggen hier al één of meer kaarten. Dan hoef je op deze plek geen kaart te trekken.


Kaart 9: kruidnagel
Planeet: Jupiter
Element: vuur
Vraag: Welke nieuwe mogelijkheden ik aantrek met mijn project (als het voltooid is). Mocht je hier een 'negatieve'kaart trekken kijk er dan even naar, maar trek wel één of meer andere kaarten, tot je een positieve kaart hebt. Uiteindelijk ben jij degene die het project zo'n draai geeft dat het jou positieve mogelijkheden brengt!


Kaart 10: Het gekookte gerecht, de quintessence (kern van de zaak)
Om die kaart te vinden tel je de getallen van alle kaarten met een cijfer op, tot je bij een getal onder de 10 komt. Een voorbeeld. Als ik alle getallen uit mijn leggen optel kom ik op 96 uit. Ik tel dan de cijfers van deze uitkomst weer bij elkaar op en kom uit op 15. Dan tel ik de 1 en de 5 op. Daar komt 6 uit. Dit getal is de quintessence van de legging. Daar zoek je de bijbe-horende Grote-Arcana kaart bij. In dit geval is het De Geliefden, want die draagt het cijfer 6. Dit is de quintessence van de legging. Hier zoek je de bijpassende Grote Arcana-kaart bij. Deze kaart vertegenwoordigt de energie van jouw project als het af is.

 

Het recept van hete bliksem met rode bietjes

1 kg aardappelen
1/2 kg appels
snufje zout
350 gr speklappen, mager of vleesvervanger
snufje peper
60 gr boter of margarine
500 gr rode bietjes, gaar
2 flinke uien
2 kruidnagelen

De aardappelen en appels schillen, wassen en in vieren snijden. Opzetten met wat water en zout, aan de kook brengen en in plus minus 30 minuten gaar koken.
De speklapjes inwrijven met zout en peper en in blokjes snijden.
In de braadpan in de hete boter of margarine op een hoog vuur rondom bruin bakken en in 15 minuten op een half hoog vuur gaar braden.
Van de bietjes het velletje stropen en ze in blokjes snijden. De uien in ringen snijden. De spekblokjes uit de braadpan nemen. In het braadvet de ringen ui fruiten en ook uit de pan nemen. De bietenblokjes met de kruidnagelen in het vet zachtjes warm stoven. De aardappelen en appels afgieten en het vocht opvangen.
Spekblokjes, bietjes en uien er opleggen en alles door elkaar scheppen. Eventueel nog wat kookvocht toevoegen.Literatuur

Scott Cunningham, Wicca-kookboek. De magie van ons voedsel. Altamira-Becht, 2003.
Christopher Penczak, City Magick. Urban Rituals,
Spells and Shamanism. Weizer, 2001
Margriet of Libelle begin tachtiger jaren.

© Berthe van Soest

Naar winterleggingen
Naar hulp en groei
Naar tarotleggingen
Naar homepage