Tot leven gewekt


Tarotlegging voor Pasen

Dit is een tarotlegging voor Pasen. De legging bestaat uit drie kaarten. De vragen waarbij je de tarotkaarten trekt zijn gebaseerd op verhalen en woorden van Jezus uit het evangelie van Johannes. De tarotlegging brengt je in contact met de betekenis van Pasen. De tarotlegging is ook geschikt om te doen wanneer je je machteloos voelt in je situatie.

Het legpatroon van de tarotlegging is geïnspireerd op de compositie van de drie figuren op de voorgrond van fresco hierboven uit de Chora kerk in Constantinopel. Jezus staat op en trekt de mensen links en rechts van hem uit hun graven omhoog.  
Legpatroon:
 
3
 
1      2
 
 

Kaart 1 ‘Bruiloft te Kana’ – Wat niet genoeg is

De eerste kaart die je trekt hoort bij het verhaal over de bruiloft te Kana (Joh.2:1-12). Jezus, zijn moeder en zijn discipelen waren op een bruiloft. Toen er niet genoeg wijn bleek te zijn, veranderde Jezus water in wijn. De vraag waarbij je kaart trekt luidt: Waar heb ik niet genoeg van en is een wonder voor nodig om het aan te vullen?
 

Kaart 2 ‘Genezing in het bad van Betzata’ – Wat genezing nodig heeft


De tweede kaart die je trekt hoort bij het verhaal over de genezing in het bad van Betzata (Joh. 5:1-13). Dit verhaal gaat over een man die al achtendertig jaar ziek is, bij een geneeskrachtig bad ligt, maar niet in het bad kon komen omdat niemand hem hielp. Jezus geneest deze man. De vraag waarbij je de kaart trekt luidt: Wat heeft genezing nodig in mijn leven, waar ik de remedie niet kan voor vinden, waarbij de hulp van anderen tekort schiet en waarvoor een wonder nodig is om het te genezen?
 

Kaart 3 ‘Doden zullen leven’ – Tot leven gewekt


Deze kaart hoort bij de woorden van Jezus waarin hij zegt dat de doden zullen leven (Joh.5:24-25). De vraag waarbij je de kaart trekt luidt: Wat wekt mij tot leven? Duid de kaart positief.

Kijk, wanneer je de kaart geduid hebt naar wat deze kaart te zeggen heeft over kaart 1 en 2. Op welke wijze helpt de kaart je omgaan met waar je niet genoeg van hebt? Geeft de kaart een aanwijzing hoe het tekort aan te vullen (kaart 1)? Hoe helpt de kaart je genezing te vinden of om te gaan met het gemis aan genezing (kaart 2)?


© Berthe van Soest 2008
Opstandingsicoon, Kariye Müzesi, Istanbul.