Tarot en geloof


Tarot door de eeuwen heen

In het tarotspel zitten 78 kaarten. TweeŽntwintig van deze kaarten zijn troefkaarten. Deze kaarten worden samen de Grote Arcana genoemd. Daar staan allegorische voorstellingen op zoals de Pausin (of Hogepriesteres), de Gehangene en de Dwaas. Deze kaarten stammen uit de vroege Renaissance. Ze werden rond 1425 in Noord ItaliŽ gemaakt en werden toegevoegd aan het gwone kaartspel. Dit zijn de pipkaarten in de tarot. Samen worden ze de Kleine Arcana genoemd. Deze kaarten zijn ingedeeld in vier groepen: bekers, zwaarden, staven, en munten (of schijven of pentagrammen). Elke groep begint met koning, koningin, ridder, schildknaap, en dan verder omlaag van tien tot een.

In Frankrijk, tijdens de Franse revolutie in de achttiende eeuw, een onzekere tijd, werden tarotkaarten populair om de toekomst mee te voorspellen. Het spel begon toen als een orakel te functioneren: een kaart getrokken uit een dicht spel voorspelde de toekomst. Eind negentiende en begin twintigste eeuw was de tarot geliefd in esoterische kringen in Engeland. Daar is het meest bekende tarotspel uit voortgekomen, de Rider Waite Tarot, uitgegeven in 1909. Het concept van dit spel is bedacht door Edgar Waite en de beelden zijn ontworpen door Pamela Colman Smith. Het vernieuwende van dit spel was dat ook de pip kaarten (Kleine Arcana) een voorstelling laten zien. Deze tarot is uitgegroeid tot het meest bekende en gebruikte spel. In de zestiger jaren van de twintigste eeuw werd de tarot ontdekt door hippies. Er kwamen allerlei variaties op de Rider Waite Tarot op de markt. Ook werd de tarot bekend bij een groot publiek.

Psychologisch instrument

In de zeventiger jaren ontdekte Mary Greer de tarot als psychologisch instrument. In haar boek “Tarot for Your Self” legt Greer uit dat een getrokken kaart inzicht kan geven in jezelf:  in wat je drijft, waar je aan vast zit, in je verlangens. Op die manier gebruikt kunnen kaarten helpen bij een therapeutisch proces, bij het veranderen van oude gedragspatronen en bij het maken van heilzame keuzes.

Tarot als instrument voor geloofsontwikkeling

In mijn ervaring helpt de tarot ook in het geloof, bij geloofsontwikkeling. Deze manier van werken met de de tarot is gebaseerd op het gebruik van de tarot als psychologisch instrument. De tarot zelf is geen geloof. Het is een middel dat je in contact kan brengen met je jezelf en vandaar uit met God, of met wat jij als bron van het leven ervaart. Een tarotkaart trek je met een vraag. De kaart geeft een antwoord in een beeld. Dit beeld duid je zelf, met wat er in je opkomt als je de kaart ziet. Wanneer je de tarot wilt gebruiken voor geloofsontwikkeling, dan stel je een vraag die gaat over je geloof. Vragen kunnen zijn:  wat helpt mij de liefde van God te ervaren? Wat steunt mij in mijn geloof? Hoe kan ik vandaag Christus volgen? De kaarten die je trekt brengen een innerlijk proces van reflectie op jezelf en God op gang dat je helpt in je geloofsontwikkeling.

De tarot ook een fijn instrument bij het lezen van de bijbel. Uitspraken van Jezus, verhalen of psalmen krijgen veel meer zeggingskracht als je ze leest met behulp van de tarot heb ik gemerkt. De kaarten helpen om wat je leest toe te passen op je eigen situatie. De vraag die je stelt bij het trekken van de kaart, betrekt de bijbeltekst op je eigen leven. Bij psalm 23 vraag je bijvoorbeeld: wat is het donkere dal waardoor ik ga? De kaart die je trekt laat zien wat het donkere dal is waardoor je loopt. Een volgende vraag kan zijn wat de staf en de stok van God zijn die je steunen. De kaart die op tafel toont hoe God je steunt in het donkere dal. De kaarten die je trekt komen niet van God. Jij stemt je innerlijk af op God en daardoor ervaar je die steun. De kaart geven een beeld van die praktische steun: een heilzame houding, iets wat je kunt doen of beter kunt laten. Zo’n tarotlegging is als een gebed. Het is een bevindelijke, intuÔtieve manier van exegetiseren. Op deze manier je geloof integreren in het dagelijks leven doet goed.

Op deze website vind je tarotleggingingen die helpen je spirituele weg te verdiepen, en tarotleggingen bij psalmen en verhalen uit de bijbel om mee aan de slag te gaan:

Regelmatig stuur ik een nieuwsbrief met suggesties voor tarotleggingen die je kunt doen met feestdagen en suggesties hoe je ze kunt vieren: voorbeeld van een Paasnieuwsbrief, aanmelden nieuwsbrief.


Naar homepage