Sint Nicolaas en het graan

Deze tarotlegging geeft steun als je denkt dat niets meer je kan helpen.

De tarotlegging is geïnspireerd door een legende over Sint Nicolaas uit Rusland. In Rusland verschijnt Sint Nicolaas als een oude man die arme mensen helpt: Nicolaas de barmhartige. Vaak weten de mensen niet dat het Nicolaas is die hen bezoekt. In dit verhaal vraagt Nicolaas als grijsaard een handje vol rogge aan arme boeren wier oogst mislukt is. Hij legt een roggekorrel in hun boerderijen en de volgende dag staat er rijp graan op hun akkers. Als ze het lichtje bij de icoon van Nicolaas helder zien branden in hun huizen, beseffen ze wie hen de vorige dag op zo'n vreemde wijze had bezocht. Dat was Nicolaas de barmhartige. 
                   
           
          Legpatroon

2

1     3


Kaart 1: Droogte


De oogst van de arme boeren is mislukt door de verzengende zon. Nog even en ze hebben geen eten meer. Om een kaart bij te trekken: Wat is mijn gebrek aan oogst, wat is de droogte in mijn leven?

 
Kaart 2: Roggekorrel

Een onbekende, oude man die aan komt lopen vraagt de boeren hem een roggekorrel te geven. Ze vinden het gek en begrijpen het niet, maar geven de grijsaard toch een handvol rogge. De man legt in ieder huis een roggekorrel bij de broodoven. De boeren zijn zo druk aan het overleggen wat het nut van dit alles zou kunnen zijn, dat ze niet zien dat de oude man verdwijnt als hij bij alle huizen langs geweest is. Om een kaart bij te trekken: Wat kan ik doen aan mijn situatie (kaart 1), zelfs al begrijp ik daar het nut niet van?

 
Kaart 3: Oogst

Wanneer de boeren wakker worden, zien ze dat er een roggenaar in hun huis en in hun schoorsteen groeit, en dat er op de akkers wuivend graan staat. Deze kaart laat zien wat je oogst is, als je het -misschien wonderlijke- advies van kaart 2 volgt. Het kan zijn dat je oogst anders is dan je verwacht. Om een kaart bij te trekken: Wat is het resultaat van wat ik doe (kaart 2), wat is mijn oogst? (Duid de kaart positief.)

Roep de heilige Nicolaas aan om je steunen op de momenten dat je dat nodig hebt.

 
Verhaal: De drie bruiloftsgaven. Verhalen voor de herfsttijd, Michaël, Sint-Maarten, Sint-Nicolaas, door Ineke Verschuren. Uitgeverij Christofoor, Zeist.

©Tarotlegging: Berthe van Soest 2009