Sint Nicolaas en de drie dochtersOnze Sinterklaas was ooit de bisschop van Myra. Hij heette Nicolaas en is een heilige geworden omdat hij veel goeds deed in zijn leven. Ooit zorgde Nicolaas voor de bruidschat van drie dochters, die hun vader vergokt had. Deze legende is de inspiratie voor de tarotlegging. Hij brengt je bij liefde en goedheid, en helpt om je leven rijker te maken.

De figuren en de de mantel van de heilige Nicolaas zijn in deze tarotlegging delen van jezelf.

                                Legpatroon

1 2 3 4
 

Kaart 1: De onverschillige koopman

Een koopman in Myra verdrinkt en vergokt zijn geld omdat zijn vrouw gestorven is. Zijn dochters zijn hun bruidsschat kwijt en hij maakt plannen om één van zijn dochters te verkopen. Hij ziet zijn leven niet meer zitten en sleept zijn dochters daarin mee. De koopman is onverschillig geworden door zijn verdriet. Vraag om de kaart bij te trekken: Wat maakt mij onverschillig?

Kaart 2: De drie dochters

De drie dochters van de koopman hebben geen bruidsschat meer en kunnen niet trouwen. Ze komen niet tot hun bestemming. De vraag om de kaart bij te trekken is: Wat kan er niet tot bestemming komen in mijn leven door mijn onverschilligheid (kaart 1)?

Kaart 3: De heilige Nicolaas

Nicolaas zorgt voor de bruidsschat. Hij zamelt geld in en gooit dat in het donker door het raam van de dochters. De Heilige Nicolaas is de liefde en goedheid die jij in je hebt. De vraag waarmee je de kaart trekt is: Hoe uit ik mijn liefde en goedheid? (Duid de kaart positief.)

Kaart 4: De mantel van de heilige Nicolaas

Wanneer Nicolaas het geld komt brengen, pakt de koopman hem bij een slip van zijn mantel. Hij wil weten wie Nicolaas is. De mantel glijdt van Nicolaas af en de koopman trekt hem aan. De mantel maakt hem een ander mens. Hij drinkt en gokt niet meer. Hij wordt een goede vader. De mantel brengt hij terug naar Niciolaas, maar de verandering is blijvend. De koopman verandert zozeer dat de mensen in Myra zich afvragen wie nu meer door Nicolaas geholpen is, de dochters of de vader. Vraag om de kaart bij te trekken: Wat verandert er ten goede door mijn liefde en goedheid? (Duid de kaart positief.)

© Berthe van Soest 2008, 2011
Foto (bewerkt): Pim Geerts, Sinterklaas, Choorstraat Utrecht, Flickr.