Sint Maarten

Geven en ontvangen


Een tarotlegging over delen, geven en ontvangen en wat dit je brengt.

Ieder jaar gaan kinderen op 11 november in het donker met een lichtje langs de huizen. Ze zingen een liedje en krijgen wat lekkers. Op die dag is het Sint Maarten, de naamdag van Sint Martinus. Hij was een Romeinse soldaat die voor de poorten van de stad Tours zijn mantel in tweeën scheurde en de helft aan een bedelaar gaf.

De kinderen, die langs de deuren gaan om een snoepje vragen, verbeelden de bedelaar voor de poorten van Tours. De volwassenen, die de deur open doen, verbeelden Sint Maarten. Maar klopt dit wel? Zijn niet de volwassenen de bedelaars, die een gift ontvangen? De volwassenen staan op een donkere avond oog in oog met lichtjes en kinderen die hen komen bezoeken. Hele kleintjes, bijvoorbeeld die nog amper durven te zingen, met hun moeder of vader vooraan bij het tuinhek. Balorige kinderen uit groep 8, die in groepen langs de deuren trekken en wier stemmen je al van heel ver hoort. De kinderen schenken hun lichtschijnsel en hun lied. Het is nog maar de vraag wie de bedelaar en wie Sint Maarten is. Hun rollen zijn inwisselbaar.

In de nacht die volgde op het weggeven van zijn halve mantel aan de bedelaar, verscheen Christus aan Martinus, in een droom. Hij droeg de halve mantel die Martinus had weggeschonken. Toen Martinus de volgende ochtend na zijn droom wakker werd, was de mantel als door een wonder weer heel geworden. Het was Martinus zelf die heel geworden was.

Het spel tussen volwassenen en kinderen op 11 november, van licht, snoep en kinderstemmen, van  geven en krijgen waarbij de rol van gever en ontvanger dooreen lopen, belichaamt het verhaal van Martinus die zijn mantel wegschonk en er een heel mens door werd.


                     Legpatroon

  2   1   3Kaart 1: De mantel


De bedelaar had een mantel nodig. Martinus bezat een mantel en hij gaf er de helft van. Vraag om de tarotkaart bij te trekken: Wie heeft mij nodig?


Kaart 2: De mantel in twee stukken


Martinus scheurt zijn mantel door midden en geeft de helft aan de bedelaar. De vraag waarbij je de tarotkaart trekt luidt: Wat kan ik geven?  


Kaart 3: De mantel weer heel


De mantel van Martinus is weer heel als hij wakker wordt uit zijn droom na het wegschenken van een stuk van zijn mantel. Het geven van de helft van zijn mantel genas Martinus. Het maakte van hem een 'heel' mens. De tarotkaart die jij hier gaat trekken laat zien hoe dit geven (kaart 2) jou geneest. Deze kaart kan een verassing zijn, troost laten zien en groei. Trek de kaart met  de woorden: De genezing en heelheid die ik ontvang wanneer ik -naar draagkracht- gegeven heb (kaart 2) aan degenen die dat nodig hebben (kaart 1). Duid de kaart positief.© Berthe van Soest 2009, ed. 2010, 2011
Herkomst foto: onbekend.

Naar herfst tarotleggingen
Naar winterleggingen