Met oogst de herfst binnengaan Tarotlegging met ritueel voor het begin van de herfst

Aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst  wordt de oogst binnengebracht. Eerst wordt in augustus het graan geoogst. Dan rijden in september op de wijde vlakten van het Groningse land de vrachtwagens met aardappelen en suikerbieten af en aan. In de Betuwe worden de appels geoogst en overal in het land de maïs. Aan het einde van september en in het begin van oktober plukken mensen met een wingerd langs de muur hun druiven.

Zonder oogst is er geen eten. Oogst  is iets om dankbaar voor te zijn. De oogst brengt ons in contact met alles in ons leven waar we dankbaar voor zijn. Met deze tarotlegging vier je dit. In het ritueel dat breng je je hartsverlangen dichterbij en maak je de overgang naar de herfst. Je oogst waarvoor je dankbaar bent en neem het met je mee om je te herinneren aan de goede dingen van het leven. Het helpt je om je hartsverlangen te verwezenlijken.

 

Tarotlegging

Bak of koop een mooi brood. Snij er een snee van af en leg het op een bord. Beleg je brood met iets wat je heel lekker vindt. Neem dan een stukje van het brood, eet het en denk aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Schud dan de kaarten en trek een kaart. De kaart laat één van de zaken in je leven zien waar waar je dankbaar voor bent. Duid de kaart positief. Neem nog een stukje van het brood, eet het en schud de kaarten nog eens met de intentie dat de kaart iets zal laten zien waar je dankbaar voor bent en trek weer een kaart. Ga door tot je de boterham op heb en trek na ieder stukje dat je eet een kaart die laat zien waar je dankbaar voor bent. Leg de kaarten in een cirkel, bedank  de bron waaruit het leven komt en geniet van je oogst.

 

Ritueel voor bij het begin van de herfst

In het ritueel maak je in een visualisatie de overgang naar de herfst. Je gebruikt hier de kaarten bij die je al getrokken hebt in de tarotlegging met één erbij. In het ritueel loop je in je verbeelding naar je  hartsverlangen toe, samen met datgene waar je dankbaar voor bent en met instrumenten die je nodig hebt om je verlangen dichterbij te brengen. Voor je hartsverlangen trek je een kaart.

Volg de punten stap voor stap en je komt bij de herfst en je hartsverlangen. 

1. Herfsttafereel

Begin je ritueel door je af te stemmen op God, de Goddess, op Gaia of op Spirit, op de bron van het leven. 

Zie in je verbeelding een herfsttafereel voor je waar het prettig is om in te vertoeven. Het kan een open plek in een herfstbos zijn met mooie kleuren. Het kan ook een besloten kom zijn in de duinen, omringd door duindoorn, waar je de zilte lucht van de zee kunt ruiken. Kies een plek die voor jou fijn is. Geniet alvast van de plek die je voor je ziet. Je gaat straks naar deze plek toelopen om de overgang van de zomer naar de herfst te maken.

2. Hartsverlangen

Trek vervolgens een kaart die jouw hartsverlangen vertegenwoordigt. Je hartsverlangen is datgene wat je heel graag wilt. Het is iets wat je fijn vindt en waar je naar verlangt. Vaak is een hartsverlangen niet zomaar te verkrijgen. De kaart die je trekt laat jou je hartsverlangen zien. Wanneer je de kaart duidt, haal dan het positieve uit de kaart en houdt dat vast. Doe je ogen een moment dicht en maak van het positieve in de kaart een beeld dat de situatie laat zien waar jij naar verlangt. Maak dit beeld zo mooi en zo fijn als je maar kan. Zet dit beeld van je hartsverlangen in je verbeelding neer in het herfsttafereel. Kijk hoe het eruit ziet, of de herfstkleuren een extra gloed geven aan je hartsverlangen en of er voldoende beschutting is. 

3. Wat je meeneemt

In deze stap kies je uit de kaarten die je al eerder in de tarotlegging getrokken hebt zaken of personen die wilt mee nemen naar je hartsverlangen. Kies figuren en voorwerpen uit de kaarten die symboliseren waar dankbaar voor bent bent. Ze dienen om je te herinneren aan de goede dingen van het leven en om je te steunen bij het dichterbij brengen van je droom. Kies in het totaal 4 tot 8 figuren en voorwerpen uit. Zie deze figuren en voorwerpen één voor één voor je in je verbeelding en geef ze een plaats om je heen. Als je bijvoorbeeld Negen van de Pentakels getrokken hebt, kan je het slakje op de kaart voor je uit laten lopen om je te herinneren dat je niet te snel wilt gaan. Heb je de Dwaas getrokken, dan kun je de zon boven je hangen om je warmte en vrolijkheid te geven. Als je de figuren en voorwerpen eenmaal om je heen hebt geplaatst, blijven ze om je heen en gaan ze vanzelf met je mee in de volgende stap waarin je naar je hartsverlangen toe gaat lopen.

4. Overgang

Met deze stap maak je in een visualisatie de overgang naar de herfst en loop je naar je hartsverlangen toe. Sluit, nadat je dit gelezen hebt je ogen en visualiseer een breed, prettig, makkelijk beloopbaar pad. Dit pad loopt naar je herfsttafereel waarin je je hartsverlangen hebt neergezet. Loop over het pad naar  je hartsverlangen toe. De voorwerpen en figuren die je hebt uitgekozen gaan vanzelf met je mee. Stap in het herfsttafereel. Op het moment dat je in het tafereel bent gestapt heb je de overgang naar de herfst gemaakt.

Geniet van wat je in je tafereel aantreft. Misschien zie je de Geliefden staan als je die kaart getrokken hebt voor je hartsverlangen, daalt de rust van de Kluizenaar op je neer, of raak je actief door het hamerende getik van de timmerman op Pentakels Acht. Drink je hartsverlangen naar binnen en voel hoe gelukkig dit verlangen je maakt. Stem je ook af op de herfst die in jouw tafereel aanwezig is. Misschien liggen er herfstbladeren op de grond, zie je de zon door de mist heen of tintelt de prikkelende geur van herfstig hout in je neusgaten. Als je voldoende hebt genoten van je hartsverlangen en de herfst, kom dan weer terug naar het heden. Weet dat je de overgang naar de herfst hebt gemaakt en dat je je hartsverlangen dichterbij hebt gebracht. 

Sluit het ritueel af door God, de Goddess of Gaia te bedanken, die het leven mogelijk maakt en onderhoudt.  

© Berthe van Soest 2008

Geïnspireerd door een Lammasritueel van 2008 van James Wells. 

Naar herfst tarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage