Maria Lichtmis en Imbolc, feesten van de prille lente Februari: de dagen worden langer. Het zaad ontwaakt in de grond, een enkel sneeuwklokje bloeit, de toverhazelaar bloeit en de eerste lammetjes zijn geboren. Maar de akkers zijn zwart, of wit van de sneeuw, de bomen kaal en het is vaak bitter koud. Het vriest of het regent zoveel dat je er somber van wordt. De natuur lijkt te stagneren, want we zien geen groen. De lente laat op zich wachten.

Katholieken vieren hierom in het begin van deze maand, op 2 februari, Maria-Lichtmis. In de kerk wordt het verhaal over de kleine baby Jezus gelezen die naar de tempel gebracht wordt om hem te laten zien. Daar wordt hij herkend door de profetes Anna en de oude Simeon als de Messias die God beloofd had, als iemand die licht zou brengen aan iedereen. Om dit te vieren dragen de kerkgangers van nu brandende kaarsen de kerk binnen. Ze gedenken dat Jezus een belofte van licht en vernieuwing brengt. Tijdens de viering in de kerk worden de kaarsen voor het komende jaar gezegend. Van deze kaarsen verwacht men hulp en bescherming in tijden van nood.

Er horen ook weerspreuken bij Maria-Lichtmis. Zoals deze: "Lichtmis schoon en klaar geeft een vruchtbaar korenjaar". Zo kunnen katholieke gelovigen vooruit kijken naar de komende zomer. Op deze manieren houden ze het licht brandend in zichzelf tijdens deze koude februarimaand.

Wicca’s (moderne heksen) hebben ook een feest op 2 februari. Imbolc heet dit feest. Het is het feest van de vroege lente. De godin Brigitte uit Ierland hoort bij dit feest. Zij is de godin van waterbronnen en van het vuur. Het verhaal gaat dat 19 maagden haar vuur altijd brandend hielden. Nog steeds houden nonnen in een klooster in Kildare in Ierland dit vuur brandend. Ook genas ze zieken, want vuur reinigt en water vernieuwt. Iedere boom die Brigitte aanraakte begon te bloeien en haar koeien gaven wel 3 keer per dag melk. Ze is een godin van de vruchtbaarheid.

In de christelijke traditie is Brigitte een heilige. Als Jezus net geboren is, nodigt Maria Brigitte uit in de stal om hem te wiegen in haar schoot zodat zijzelf die eerste nacht kon slapen. Brigitte omhulde Jezus met haar warme mantel. Hij dronk aan haar borst en zij wiegde hem. Zo werd zij pleegmoeder van Christus.

Wicca’s zien Brigitte als vroedvrouw en pleegmoeder van de prille, prille lente. Immers, water en warmte zorgen ervoor dat zaden in de grond ontkiemen. Ze vieren het feest van Brigitte door een altaar te maken met allerlei kaarsen en schalen gevuld met water uit bronnen en beken. Ze danken voor het water en het vuur. Ze vragen een zegen van Brigitte over de plannen die ze maken en de zaden die ze zaaien, dat die vrucht mogen dragen. Zo gebruiken zij de maand februari. Als ze na 2 februari naar de zwarte aarde kijken, kunnen ze denken aan de plannen die zij gezaaid hebben en die door hun aandacht gaan groeien.

Aandacht geven aan Maria Lichtmis en Imbolc, aan het prille begin van de lente, maakt ons bewust dat er nog geduld nodig is voordat de lente uitbreekt, maar dat de lente wel zal komen. Geduld helpt de maand februari door te komen. Ida Gerhardt schrijft daar een gedicht over.

De tarotlegging is bedoeld om frisse moed en nieuwe ideeën te krijgen. Hoe houden wij ons vuur brandende, ons water stromend en hoe laten wij onze zaden ontkiemen?

Tarotlegging

Leg de kaarten in een cirkel; symboliek van bron en vuur.


                                             1

                               2                          3

                          4                 11                5

                           6                                  7

                                8                          9 

                                             10  

Trek bij elke vraag een kaart en beantwoord de vraag associërend bij de kaart die je getrokken hebt.

1. Hoe kan ik mijn innerlijke bron voeden?
2. Wat in mij heeft vernieuwing nodig?
3. Wat heelt mij?
4. Waar kan Brigitte, pleegmoeder van de prille lente, mij mee helpen?
5. Hoe helpt ze mij?
6. Wat inspireert mij?
7. Wat zijn mijn nieuwe plannen?
8. Hoe kan ik geduldig zijn?
9. Welk licht brengt de Messias mij?
10. Hoe kan ik dit licht uitdragen?
11. Deze kaart ligt in het midden en is een Grote Arcana-kaart. Duid de kaart in zijn meest positieve betekenis: Hoe wend ik mij toe naar de lente, naar het leven?

Maak een positieve zin van de kaart die je kunt herhalen als de winter je te lang duurt.

©Berthe van Soest 2002

Literatuur
Siegwart Knijpenga, Heiligen Legenden, Christofoor Zeist 1993
Starhawk, Diane Barker, Annie Hill, Circle Round. Raising Children in Goddess Traditions. Bantam Books NY 1998
Ida Gerhardt, Verzamelde Gedichten, Polak & van Gennep Amsterdam 1995
An Kesseler-van der Klauw, De feesten van het jaar, Gottmer Haarlem 2001
Karl-Heinrich Bieritz, Das Kirchenjahr, Feste, Gedenk- und Feiertage in Geschichte und Gegenwart, C.H. Beck München 1994


Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage