Maria Lichtmis en Imbolc vieren met tarot Op 1 februari is het  Imbolc, een jaarfeest van de Wicca’s, en op 2 februari vieren de katholieken Maria Lichtmis. Deze feesten luiden het begin van de lente in, terwijl het nog hartje winter is.  Wat we zien zijn de sneeuwklokjes en de eerste lammetjes die rond deze tijd geboren worden. Wat we horen zijn vogelgeluiden onder de dakrand. En wat vooral merken is dat de dagen langer worden. Maar het eerste begin van de lente vindt vooral onzichtbaar, onder de grond plaats: bij de zaden die gaan ontkiemen en wortel gaan maken.

Rond deze tijd van het jaar raakt onze weerstand op. We verlangen naar het licht en de warmte van de zon. We hebben voeding en heling nodig, rond deze tijd. De godin en heilige die bij Maria Lichtmis hoort is Brigid van Kildare (452-524) uit Ierland. Haar feestdag is op 1 februari. Ze is partrones van de smeden en er zijn talloze bronnen aan haar gewijd. De warmte van de zon (vuur) en het water (bronnen) zijn nodig om de zaden in de aarde te laten ontkiemen. Brigid was de dochter van een rijke boer en ze zorgde voor armen en zieken. Brigid brengt overvloed, een overvloed aan brood, melk, boter en vlees; zaken waaraan gebrek was in Ierland aan het einde van de winter. Daarom hoort zij deze tijd van het jaar thuis.

Met deze viering stel je jezelf open voor de prille lente. Je ademt het oude winterse uit en je ademt de nieuwe lente in. Met een tarotlegging en een visualisatie breng je het weldadige gevoel van overvloed dat Brigid brengt, die voedend en helend is, binnen in je hart.

De viering beginnen

Stem je af op je bron van leven en steek een kaars aan als je dat wilt.

Tarotlegging: Overvloed

De tarotlegging in deze viering is geïnspireerd door een legende over Brigid en heeft overvloed als thema.

Eens kwamen er zeven eerbiedwaardige bisschoppen bij Brigitte op bezoek. De kok van Brigid vertelde haar dat er niets meer te eten was voor de gasten. Brigid schaamde zich, vroeg een engel om hulp die haar zei haar koeien te gaan melken. Toen gebeurde er een wonder. Brigitte kon haar koeien wel drie keer per dag melken en ze gaven zoveel melk dat er in heel de provincie Leinster niet genoeg emmers waren om de melk te in te gieten. De melk bleef komen, en er ontstond een meer van melk dat tot op de huidige dag Loch Lemnachta (meer van de nieuwe melk) wordt genoemd.

         

        Legpatroon

3

1    2


 

Kaart 1: De zeven bisschoppen

Gastvrijheid is een hoog goed in Ierland. Brigitte had de bisschoppen graag eten aangeboden.
De vraag waarmee je de kaart trekt luidt: aan wie of wat in mij of buiten mij heb ik niets te bieden, terwijl ik dat heel graag wil?

De kaart toont een deel van jezelf dat je verwaarloost en dat je niet kan voeden, of iemand uit je omgeving die je graag zou willen voeden, helpen of bijstaan, maar voor wie je niets hebt.

Kaart 2: Overvloed

Deze kaart laat zien hoe jij in voetstappen van Brigid kunt treden en overvloed kan brengen. Brigid kan haar haar koeien drie maal op een dag melken. De vraag waarmee je de kaart trekt luidt: hoe kan ik overvloed brengen in mijzelf, in mijn leven en om mij heen?

De kaart kan een houding aangeven, een ander perspectief laten zien of een stap die je kunt nemen. Als je de kaart geduid hebt, kies dan een kleur uit die bij de kaart past en die jou energie geeft. Je gebruikt die kleur later bij de visualisatie in deze viering.
Wanneer je een kaart trekt die je onprettig vindt en die een houding of een stap laat zien die je niet wilt nemen, kan het zijn dat je een schaduwkant van jezelf tegenkomt of een bepaalde overtuiging van jezelf die je weerhoudt overvloed toe te laten.

Kaart 3: Een meer van melk

De koeien van Brigid geven zoveel melk dat er zich een meer vormt. Deze kaart laat de overvloed zien die jij kan brengen. Duid de kaart positief. En bedenk, hoe ‘moeilijker’ de kaart, hoe groter de overvloed die ontstaat.
De vraag waarmee je de kaart trekt luidt: Wat is de overvloed die dan (bij het volgen van kaart 2) ontstaat, en wat kan je daarvan bieden aan de wie of wat van kaart 1?

Visualisatie van overvloed

Stem je af op wat overvloed voor jou betekent: geld, warmte, vrede, liefde, zon, meer tijd of gezelligheid. Wordt je bewust van het weldadige, warme gevoel dat jouw invulling van overvloed bij je oproept.  Sluit je ogen. Laat je hart volstromen met dit prettige gevoel en omring je er ook mee. Laat je hart dan volstromen met je kleur uit de tarotlegging en voel je energieker worden. Je kunt dit gevoel van overvloed en de kleur die jou energie geeft oproepen waar je ook bent. Kom weer naar het heden terug.

De lente toelaten

Adem in en uit. Adem het oude winterse uit en het nieuwe lenteachtige in. Doe dit een aantal keren. Weet dat je hiermee de vernieuwing die de lente gaat brengen, hebt toegelaten, zodat in jou de bronnen gaan stromen en het vuur gaat branden en het nieuwe kan gaan ontkiemen.

Afsluiting

Ga met je aandacht naar mensen dichtbij en ver die overvloed nodig hebben. Bid voor hen en stuur ze jouw kleur. Dank je bron voor je leven, het brood op de tafel en het werk van je handen.

© Berthe van Soest 2009

Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage