Chöd


Inmiddels is het traditie geworden. Afspreken bij de bushalte. In de streekbus de stad uit. Verwelkomd worden, wil je koffie? Een gesprek dat zich al gauw verdiept tot de vraag die aan ons werd gesteld: komen jullie Chöd bij mij/ons geven?

In een Chöd ceremonie benader je je angsten, woede, verdriet en obstakels met liefde en geef je ze de aandacht die ze verdienen.  "Ga naar de plaatsen die je bang maken", is één van de zegswijzen van Machig Labdrön, want juist daar kun je je bevrijden van de obstakels in je leven. Zij heeft de Chöd ontwikkeld, in de 11e eeuw in Tibet.

We hebben ons heel nadrukkelijk geplaatst in de traditie van rondtrekkende Chödpas en Chödmas, die langs de dorpen gaan, en binnenkomen waar ze worden uitgenodigd. Als iemand zich door iets gehinderd voelt, om desnoods een ceremonie te doen voor een heel dorp, om obstakels weg te nemen, het goede te wensen, de omstandigheden te helen. Waar dat ook maar nodig kan zijn. We doen een pelgrimage van 108 plekken.

En zo waren we in de duinen bij Santpoort-Noord en ook in Ooltgensplaat. Met Code Geel qua weersomstandigheden, want ook dat is zo langzamerhand traditie. We komen graag aan in een sneeuwbui, of met onweer of in de snijdende kou.

Een ceremonie is altijd weer een verrassing en ook altijd weer een geschenk, van alle kanten. We zitten samen, de trommel slaat op maat, de bel klinkt helder, even zijn we in een andere wereld. Van liefde en mededogen, een wereld waar heling is en uitzicht op het goede.

Volg ons op onze Facebookpagina (is ook te zien zonder Facebook)

Mail me als je een cerenomonie nodig hebt of als je een plek weet die dat goed kan gebruiken. We komen graag.