Ritueel voor Lammas

Ritueel met tarotlegging


Augustus is de oogstmaand. De graanoogst is dan zo’n twee weken bezig. Lammas is het feest van de eerste oogst, het valt op 1 of 2 augustus. We kennen het woord Lammas uit de christelijke traditie. Het komt van het Engelse 'Loaf Mass', dat 'mis van het brood' betekent. Vroeger (zeker vanaf de 10e eeuw) werd in Engeland van het eerst geoogste graan een brood gebakken dat in de kerk gezegend werd. Het brood werd gezegend om te danken voor wat het land had opgeleverd en om te bidden voor een rijke oogst. De oogsttijd is zwaar. Oogsten is hard werken en lange dagen maken, met daarbij de dreiging voor zware regenval die de opbrengst van een heel jaar kan vernielen.

Lammas valt in warmste dagen van het jaar. Toch worden na Lammas de dagen snel merkbaar korter. Dit herinnert ons eraan dat de herfst in aantocht is. Lammas is daarmee een bitterzoet feest. De oogsttijd begint met al z’n rijkdommen, maar daarmee loopt ook de zomer ten einde.

Met dit Lammas-ritueel om te doen rond 1 augustus, vier je de overgang naar de oogsttijd. In het ritueel doe je een tarotlegging en bak en eet je havermoutkoekjes. De tarotlegging in het ritueel helpt je bij een uitdaging die je hebt op dit moment. De kaarten tonen wat je hoopt, wat je vreest en wat je nodig hebt aan kracht om je uitdaging tot een goed einde te brengen. Het bakken van koekjes maakt dat je praktisch bezig bent met de vruchten van de graanoogst. Eerst volgt de tarotlegging voor Lammas, daarna het recept voor havermoutkoekjes en tot slot het ritueel om het feest van Lammas te vieren. 

Tarotlegging voor Lammas

tarwe en een papaver


Deze tarotlegging helpt je om een uitdaging waar je voor staat tot een goed einde te brengen. De tarotlegging past bij de oogsttijd. 

                                Legpatroon

2    3
1
4 (5 6 7 8 9 10)


Kaart 1: Uitdaging

Deze kaart laat jouw belangrijkste uitdaging zien van dit moment. Het kan een project zijn waar je aan bezig bent of het vinden van een nieuwe baan, het omgaan met ziekte, een probleem in je gezin, familie of relatie, of het veranderen van een gedragspatroon waar je last van hebt. De vraag om de kaart bij te trekken luidt: Wat is nu mijn grootste uitdaging?

Kaart 2: Angst

De kaart op deze plaats laat zien wat je angst is bij deze uitdaging. Waar ben je bang voor? Vraag om de kaart bij te trekken: Wat is mijn angst bij deze uitdaging?

Kaart 3: Hoop

Deze kaart toont wat je hoop: wat je hoopt te bereiken of wat je hoopt te volbrengen met deze uitdaging. Duid deze kaart positief. Als je bijvoorbeeld 9 van Zwaarden trekt is het je hoop op houden met tobben of hoop je een realistischer kijk te krijgen op de situatie waar het om gaat. Trek de kaart met de vraag: Wat hoop ik?

Kaart 4: Kracht (uit de nummerkaarten van de Kleine Arcana)

De kaart of de kaarten die je hier trekt tonen welke kracht je nodig hebt om je uitdaging (kaart 1) te volbrengen. De kaarten komen uit de nummerkaarten van de Kleine Arcana. Haal de nummerkaarten uit je spel en trek er eerst één kaart uit. Kijk naar het nummer wat op de kaart staat. Het nummer op de kaart geeft aan hoeveel kaarten je in het totaal moet trekken voor deze positie.  De eerste kaart heb je al getrokken, de andere trek je erbij. Alle kaarten die je trekt laten zien welke kracht je nodig hebt voor je uitdaging.

Duid elke kaart hier als een bepaalde kracht die je nodig hebt. Ga er vanuit dat je die kracht bezit. Bij een negatieve kaart is dat moeilijk. Bedenk dan hoe deze kaart je heling of bevrijding kan brengen. Wanneer je Vijf van Bekers trekt is heb je bijvoorbeeld de kracht nodig om je verdriet toe te laten of kan het zijn dat het nodig is om je verdriet achter te laten en het bruggetje over te steken dat op de kaart afgebeeld is. Trek je Tien van Zwaarden dan heb je mogelijk de kracht nodig om je over te geven, of de hoop te putten dat er licht te zien is aan de horizon. Je kunt je interpretatie formuleren als een affirmatie die je steunt. Bij Tien van Zwaarden zou dat kunnen zijn: “Ik zie licht aan de horizon”. Bij Vijf van Bekers  kan dat zijn: “Mijn verdriet brengt me verder” of “Mijn leven neemt vanaf nu een positieve wending”.

Als je volgt wat de kaarten op deze positie je aanraden kom je uit bij wat je hoopt, kaart 3. Deze kaart is dan ook de uitkomst van de tarotlegging. 


Havermoutkoekjes bakken


Haver is het eerste graan dat geoogst wordt in Nederland. In het ritueel voor Lammas bak je havermoutkoekjes. Havermout zit vol (complexe) koolhydraten die energie geven. Als je regelmatig havermout eet wordt je minder snel moe en wordt je uithoudings- en concentratievermogen beter. Je raakt je afvalstoffen kwijt en je bloed krijgt een opknapbeurt door het ijzer en de calcium dat erin zit.

Ingrediënten

150 g bakboter, 250 gr havermoutvlokken, 2 hele eieren, 100 g suiker, 100 g bloem, 1 koffielepel (1 koffielepel is 5 ml, 1 theelepel is 2 ml) bakpoeder

Eventueel kun je er 1 koffielepel gedroogde kruiden bij doen voor een kruidig en magisch accent. Je kunt kruiden kiezen die helpen om je uitdaging tot een goed einde te brengen. Ze kunnen je hoop symboliseren of de kracht die je ervoor nodig hebt.

Goudsbloem – brengt de zon in je koekjes
Brandnetel – beschermt en reinigt
Lijnzaad – zorgt voor doorstroming 
Zonnebloempitten – geven succes
Sesamzaadjes –  openen deuren die gesloten zijn die leiden naar rijkdom
Gedroogde vlierbessen of bloemen – steunen bij veranderingsprocessen

Bereidingswijze

Smelt 150 gram bakboter in een pan.
Laat de boter niet bruin worden.
Doe er 250 gr havermoutvlokken bij.
Laat het 1 minuut op het vuur staan, en roer de ingrediënten door elkaar.
Neem de pan na 1 minuut van het vuur.
Mix in een kom 2 hele eieren en doe er 1 koffielepel bakpoeder bij.
Roer het eimengsel onder de havermout.
Doe er nadien de bloem en de suiker bij.

Leg anti-aanbakpapier op de bakplaat en maak met behulp van twee koffielepels kleine deegbolletjes. Leg ze op 3 cm afstand van elkaar op rijtjes. Bak ze op minimum 180 graden in 30 minuten goudbruin.


Ritueel voor Lammas


Voorbereiding

Bereid het ritueel voor door vooraf de havermoutkoekjes te bakken, of zorg voor iets van graan wat deze koekjes vervangt: brood of koekjes.

Begin

Steek een kaars aan en begin het ritueel met een moment van stilte. Stem je af op de aarde, op de vruchten die de aarde geeft, op de boeren die ze oogsten en op jouw bron van leven (God, Goddess, Spirit).

Tarotlegging

Doe vervolgens de tarotlegging voor Lammas.

Koekjes eten – overgang maken

Eet wat van je koekjes of van het brood. Daarmee maak je de overgang naar de oogsttijd. Dank daarbij de aarde die ons zijn vruchten schenkt en de boeren die ons voedsel verbouwen. Spreek je hoop uit uit op een goede afloop van je uitdaging, vraag om kracht voor je uitdaging en zegen jouw bron van leven.

Slot

Sluit je Lammas-ritueel af door naar buiten te gaan en een koekje of een stukje brood te verkruimelen voor de vogels.

Vervolg

Zet de kaarten uit de tarotlegging die die je steunen bij de uitvoering van je uitdaging, op je altaar of viertafel. Ook Drie van Bekers kun je neerzetten. Dat is een oogstkaart. 

Recept: “Heksenprotten” van Smulweb
© Tekst: Berthe van Soest 2008

Naar zomerleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage