Judasoren in november


November, stormachtig en al winters stil. Een tarotkaart voor iedere dag van deze maand. Een manier om dagelijks verrassend inzicht te krijgen in je situatie en je te verbinden met de natuur, legenden, en feesten van de novembermaand.


1 Een Allerheiligen orakelactiviteit

Ga op zoek naar wijsheid van een heilige voor jouw situatie. Het gaat zo.

1.Stel de volgende vraag: “Van welke heilige heb ik wijsheid nodig?”
2.Klik de link naar de Wikipediapagina aan. Daar zie je een lijst van christelijke heiligen.
3.Sluit je ogen en ga met je muis naar beneden, langs de lijst met heiligen, met de vraag in je hoofd.
4.Stop met je muis, als je denkt: “Hier moet ik zijn.”
5.Klik de heilige aan waar je muis het dichtste bij staat.
6.Lees het stuk over de heilige en zoek naar zijn of haar wijsheid voor jouw situatie.

Mijn heilige is Hieronymus. Volgens de legende trekt Hieronymus een doorn uit de poot van een leeuw. Ik vind dat heel mooi. De leeuw heeft een zere poot en ik een gebroken heup. Ach, wat zou ik graag willen dat Hieronymus de doorn uit mijn heup haalt. Hieronymus was lastig en prikkelbaar, las ik in Wikipedia. Je zou kunnen zeggen dat Hieronymus zelf de leeuw is, een wilde, getergde leeuw. Ik ben dat ook, een prikkelbare, getergde leeuw. Op één of andere manier ziet Hieronymus kans om die getergdheid te overwinnen, onschadelijk te maken. Hij trekt de doorn uit de poot. Al weet ik niet zo goed hoe ik dat moet doen, dat is de wijsheid van Hieronymus voor mij. "Oh heilige Sint Hieronymus, bid voor mij."

En, bij welke heilige komen jij terecht en welke wijsheid geeft hij of zij jou?


2 Allerzielen

Vandaag is het Allerzielen. Vandaag gedenken we onze doden, in de hoop dat ze niet verloren zijn gegaan in de dood, maar bewaard worden in het licht en wij hen niet vergeten. In een naam is een leven gevat.

Gedenk een dierbare. Schrijf de naam van iemand die je wilt gedenken op en trek een kaart. Breng de kaart in verband met je herinnering aan hem of haar.


3 Waarom jonge eiken en beuken hun blad vasthouden

Jonge eiken en beuken houden hun blad vaak vast tot in het voorjaar de knoppen weer uitlopen. Op de grens tussen bladsteel en bladkussen ontstaat bij hen geen scheurweefsel. Een legende biedt hier een verklaring voor. Ooit verkocht een man in moeilijkheden zijn ziel aan de duivel. Hij hoefde zijn ziel niet direct te geven. Ze spraken af dat de man zijn ziel aan de duivel zou geven op de dag waarop het laatste blad van de bomen was gevallen. Toen die dag dichterbij kwam, bad de man tot Maria. Hij vroeg haar God te vragen zijn ziel te behouden. Dit gebed werd verhoord. Sinds die tijd houden beuk en eik hun oude blad vast tot het nieuwe blad in het voorjaar uit de knopen barst.

Trek een kaart met de vraag: Wat moet ik vasthouden?


4 Bollen planten

Bollen worden geplant in de herfst en ze bloeien in de lente. Bollen helpen het vertrouwen versterken dat er een volgende dag, een volgende week, een volgend jaar, dat er toekomst zal zijn. Dit is een ritueel bij het planten van bollen. Schep de aarde om, waar je bollen wilt planten en ruik de geur van de grond. Stel je het heldere groen en de uitbundige kleuren voor, die volgend voorjaar uit de aarde zullen barsten. Kies je bollen. Krokussen en narcissen brengen geluk. Hyacinten bieden bescherming en ook geluk, door hun fijne geur. En men zegt dat tulpen liefde aantrekken. Als je de bollen plant, behandel ze dan met eerbied. De bollen lijken droog en levenloos, maar iedere bol draag het mysterie in zich van leven dat vernieuwd wordt. Eigenlijk houd je ‘morgen’ in je handen.

Om de kaart bij te trekken: Dit is het ‘morgen’ dat ik in mijn handen houd.... (duid de kaart positief)

Naar: James Kambos, Belief in Tomorrow spell


5 Appelgezichtjes

De herfst is een kleurrijke tijd. Gebruik de kleuren en de geur van appels en sinaasappels om je huis te beschermen en op te vrolijken, nu het buiten guur en koud is. Steek kruidnagels in sinaasappels, bindt er een lint om, en hang ze je in je keuken, je eetkamer, huiskamer en badkamer. Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Rol ze door kaneel, zodat de hele appel bedekt is. Snij een gezicht in appels. Als de appels oud en rimpelig worden, kijk dan of ze op iemand lijken die je kent. Misschien lijkt een van de appelgezichtjes wel op één van je voorouders. Vraag hen om bescherming en hulp bij wat op je pad kan komen.

Vraag om een kaart bij te trekken: Welke voorouder beschermt mijn huis deze herfst en winter? Breng de kaart die je trekt in verband met karaktereigenschappen van een van je voorouders.

Literatuur: Appels and oranges spell


6 Weerspreuk

Een weerspreuk: “November heeft maar dertig dagen, maar dubbel wind en regenvlagen.”

Trek een kaart met de vraag: Hoe kan ik mij deze maand wapenen tegen dubbel wind en regenvlagen (tegenslagen)?


7 De zon in de morgen

De zon komt op nu zo laat op, dat we haar kunnen begroeten. Kijk naar buiten, het liefst in de richting van het oosten, waar de zon opkomt en zeg: Nu de nieuwe dag begint, begroet ik de morgen en zie de dag die voor me ligt: de gezichten, de wegen die ik zal gaan de kamers die ik zal betreden en hoop op....

Trek een kaart met de vraag: Waar hoop ik op vandaag?


8 Overwinteren

Verzamel het blad uit je dakgoot in een mand. Spreid het later uit voor bescherming over beplanting die vorstgevoelig is. Tussen de bladeren overwinteren veel nuttige insecten. Allerlei vogels zullen in de tuin komen, om onder de bladeren naar insecten te zoeken.

Trek een kaart met de vraag: Wie wil bij mij overwinteren?


9 Hoe de kruisspin haar kruis kreeg

De hele maand oktober hing er een dikke kruisspin in een web tegen de buitenkant van het keukenraam. Een paar keer heb ik geprobeerd een gebed te schrijven voor de spin. Ze raakte me, zo stil in haar web. Franciscus was het vast gelukt, maar mij niet. Ze was toch te eng, met haar lange kriebelpoten. Het web heeft de ruitenwassers niet overleefd. En nu mis ik haar. Lees hoe de kruisspin haar kruis kreeg:

Een spin zag een veroordeelde aan een kruis. Soldaten dobbelden om zijn kleed. Vliegen dronken van het bloed dat van de doornenkroon over zijn gezicht liep. De spin zag dat de veroordeelde daaronder leed, en kreeg medelijden. Ze kroop uit haar web, liep over het kruis omhoog, en weefde draad voor draad zorgvuldig een web rond het hoofd van de man. Het web bood bescherming tegen de vliegen en de veroordeelde werd rustiger. Toen de spin terug liep, viel de schaduw van het kruis over haar heen. Teruggekomen in haar web, was dit kruis op haar rug getekend. Toen begreep ze dat zij haar web had geweven voor een bijzondere veroordeelde. Om iedereen blijvend te herinneren aan het mededogen van de spin gaf God aan al haar nakomelingen een kruis op de rug.

Trek een kaart bij de vraag: Hoe betoon ik mededogen?

Bron: Natuurverhalen


10 Schikgodinnen

We hebben ons leven niet helemaal in de hand, misschien zelfs wel helemaal niet. In het najaar, waarin de natuur sterft, worden we daar extra aan herinnerd. Wie of wat ons leven dan wel draagt, meer of minder bepaalt en vorm geeft, daar zijn verschillende visies op. Het lot wordt toegeschreven aan God, the Goddess, het universum, de sterrenhemel waaronder je geboren bent, of aan stom toeval. In de Romeinse mythologie zijn het schikgodinnen die de draad van ons leven spinnen, meten en afknippen. In de Noorse mythologie wordt onze bestemming verbeeld door Nornen die een kleed weven met ingewikkelde patronen, dat nooit afkomt.

1. Schud je kaarten.
2. Verdeel je spel in twee helften.
3. Weef als de normen, het kleed van jouw leven ineen, door een vlecht te maken van de kaarten. Schuif steeds twee omgekeerde kaarten in elkaar: de linkerkaart met de onderkant schuin naar rechts, de rechterkaart met de onderkant schuin naar links. Leg de volgende kaarten daar steeds half boven op. Zo ontstaat een lange vlecht van kaarten, de vlecht van je leven. Ga net zo lang met het neerleggen van kaarten tot je het gevoel hebt, bij het ‘nu’ aangekomen te zijn. Zover is het weefwerk van jouw leven gekomen.
4.Draai de laatste kaart die je neergelegd hebt, om. Deze kaart geeft een beeld van jouw situatie op dit moment.
5. En als je nieuwsgierig bent naar het begin, draai dan ook de eerste kaart van jouw levensvlecht om.

Inspiratie: As Fate Would Have It


11 Sint Maarten

Maarten was een Romeinse soldaat die op een ijskoude dag een arme tegenkwam bij de poort van Amiens. De winter was zo streng dat al veel mensen waren omgekomen. De arme was naakt en hij vroeg voorbijgangers om zich om hem te bekommeren. Maar niemand wilde hem helpen. Maarten had alleen zijn kleed. De rest had hij al weggegeven. Toen pakte hij zijn zwaard, deelde zijn kleed doormidden, en gaf het ene stuk aan de arme. In de nacht die volgde kreeg Maarten een droom. Hij zag Christus, omringd door engelen. Jezus droeg het kleed dat Maarten aan de bedelaar had gegeven. Christus vroeg Maarten aandachtig naar hem te kijken en het kleed dat hij droeg als het zijne te erkennen. Daarna zei hij: “Maarten, die nog niet gedoopt is, heeft mij met dit kleed bedekt.” Om het goede werk van Maarten te markeren, was Jezus in het kleed verschenen dat Maarten aan de bedelaar had gegeven. Hij dacht hierbij aan zijn eigen woorden die hij lang geleden had gesproken: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” (Mattheus 25:40). Niet lang na dit visioen heeft Maarten zich, 22 jaar oud, laten dopen.

Trek een kaart bij de vraag: Wat wil ik delen?


12 Noeste bomenarbeid

Na een tijdje vallen de verkleurde bladeren van de takken. Ze vormen een dikke, krakende laag op de bodem. Er ligt dan een heel seizoen noeste bomenarbeid op de grond.

Trek een kaart met de vraag: Waar heb ik het afgelopen seizoen hard voor gewerkt?


13 november, de zon erbij

November kan druilerig zijn en nat, donker en koud. Hier een manier om je te herinneren aan de warme, krachtige zon van de zomer. Pak de Zon uit je spel. Kijk naar de zon op kaart en ervaar dat dat de zon jou verwarmt.

Trek dan een kaart met de vraag: hoe kan ik vandaag met het licht en de warmte van de zon in contact blijven?


14 Zaailingen

In de tuin zie je op dit moment rond een moederplant vaak veel kleine plantjes, zaailingen. Die kan je verplanten. Haal de zaailingen er voorzichtig uit en zet ze op een andere plek.

Trek een kaart met de vraag: Wat is de nieuwe, beloftevolle groei die plaatsvindt in mijn leven?


15 De maan van november

Veel culturen hebben namen voor de verschillende manen in het jaar. Dit zijn de namen voor de maan in November:

Appelmaan (Appelachen)
Bevermaan (Amerikaanse kolonisten) Donkere maan (Keltisch)
Vorstmaan (Almanac) Maan wanneer de geweien zijn gebroken (Dakota)
Maan van de rouw (neopaganisten)
Maan van het gedenken (neopaganisten)
Slachtmaan (Nederlands)
Sneeuwmaan (Middeleews Engels, Wiccan)
Handelsmaan (Cherokee) Boommaan (Neopagan)
Witte maan (Chinees)

De namen van de manen beschrijven de veranderingen van de seizoenen, gebaseerd op het weer, de dieren of ze stammen af van gebeurtenissen in de maatschappij. Het wordt koud en donker, de appels rijpen, de herten verliezen hun geweien, de bladeren vallen, de doden worden herdacht. Welke naam past volgens jou bij deze maan in deze maand?

Om een kaart bij te trekken: Welk thema heeft de maan van november voor mij nu, persoonlijk?

Gebaseerd op: Honoring the New Moon


16 Judasoor

Al snel nadat Judas Jezus verraden had aan de Romeinen, kreeg hij spijt. Hij treurde over zijn misdaad en klom met een stuk touw boven in een wilg, om zelfmoord te plegen. Maar toen hij zich liet zakken aan het touw, boog de boom zo diep door dat Judas veilig op de grond terecht kwam. Sindsdien heet deze boom: treurwilg. Toen klom Judas met zijn touw in een vlier. Ook de tak van de vlier boog door, maar niet helemaal. Hij knapte, Judas viel, maar dood was hij niet. Wel verloor hij zijn oor. Dat had hij bij zijn val langs de bast van de boom geschaafd. Tenslotte klom Judas in een es, bond het touw weer aan een tak en sprong. Ditmaal brak de tak niet en slaagde zijn poging. Ook nu schaafde hij zijn oor aan de stam. Zo raakte Judas beide oren kwijt. Sinds die tijd groeit er op de bast van oude vlieren die in de schaduw staan, en op dood essehout, een trilzwam. Hij heeft de naam Auricularia auricula judae gekregen: Judasoor.

Wat offer ik op in mijn pogingen iets te bereiken?

Gebaseerd op: Natuurverhalen


17 Gezelligheid

Met de winter voor de deur en de wassende maan, is het een goed moment om te wensen dat je huis deze winter een plek wordt, waar het goed toeven is. Maak je eigen mengsel van magische kruidkoekkruiden om daar de hele winter kruidkoek mee te bakken. Alleen al de geur maakt het gezellig in huis.

Kruidenmengsel voor kruidkoek
1 el kruidnagelpoeder – beschermt.
1½ el kaneelpoeder – Kaneel opent het gevoel van liefde voor alles.
½ el nootmuskaat – trouw.
1 tl gemberpoeder – brengt de zon in huis.
½ tl zout – houdt geluk vast.
½ tl peper – geeft pit

Trek een kaart met de vraag: Wat bevordert mijn voorspoed en geluk? Duid de kaart positief.

Ga eerst je zegeningen na. Dat brengt je in de goede stemming voor voorspoed en geluk. Meet dan de ingrediënten af, en doe ze één voor één in een afsluitbaar potje of bakje. Som op wat het kruid brengt, wanneer je het in het potje doet: gember brengt kansen, kruidnagel beschermt. Roer tot slot de kruiden met de klok mee door elkaar, en stel vast dat de warme huiselijkheid gaat toenemen.


18 Transformatie

We gaan van de herfst naar de winter. November is een tijd van verandering en transformatie. We willen vaak van allerlei veranderen, maar we vinden dat ook moeilijk. De veranderende natuur buiten, helpt. Die maakt wat losser van binnen. Stem je af op de veranderende natuur buiten, de wind die waait, de regen die valt, de bladeren die opwaaien.

Trek dan een kaart met de woorden: De verandering die ik wil. Zie de verandering voor ogen, maak ruimte in je binnenste en vertrouw erop dat de wind, de regen en de bladeren jou ermee helpen.


19 Gierende wind

"It was November--the month of crimson sunsets, parting birds, deep, sad hymns of the sea, passionate wind-songs in the pines. Anne roamed through the pineland alleys in the park and, as she said, let that great sweeping wind blow the fogs out of her soul." — L.M. Montgomery (Anne of Green Gables (Anne of Green Gables, #1))

Om een kaart bij te trekken: Welke mistflarden kan de gierende wind van november uit mijn ziel blazen?


20 Bescherming

De stormachtige wind van november giert om het huis en de regen slaat tegen de ramen. Een warm huis, een warme jas en een warm dekbed beschermen tegen de kou.

Vraag om een kaart te trekken: Welke bescherming heb ik nog meer nodig?


21 Verborgen begin van Advent

Dit feest berust op oeroude legenden. Maria’s vader en moeder, Joachim en Anna, hadden beloofd dat ze hun kind aan God zouden toewijden. Toen ze drie was, werd door haar ouders naar de tempel gebracht. Op deze dag wordt in de katholieke en in de orthodoxe kerken het Feest van de Opdracht van Maria in de Tempel gevierd. Deze dag is het verborgen begin van Advent. Advent is een tijd van je openen voor het licht, terwijl het buiten donker is.

Welk teken van Advent ontdek ik vandaag?

Thema van ‘Verborgen begin van Advent’ heb ik uit: Pylgeralmanak, een website die niet meer bestaat.


22 Snoeien

Vanaf november tot het voorjaar kunnen bladverliezende hagen zoals de beukenhaag of haagbeuk gesnoeid worden. Doe dit tijdens de afnemende maan, zoals nu. Snoeien bij afnemende maan zorgt ervoor dat planten en bomen geen schade ondervinden. De sappen trekken naar beneden, zodat ze niet kunnen leegbloeden. Groenblijvende hagen mogen niet gesnoeid worden. Ook de wintersnoei van je bladverliezende bomen en heesters mag beginnen. Je houdt ze zo gezond en in vorm.

Om de kaart bij te trekken: Wat wil ik terugsnoeien, zodat ik het gezond en in vorm houd?

Gebaseerd op: Beneficial Cutbacks


23 De bloesems van mei en de wraak van november

"We mourn the blossoms of May because they are to whither; but we know that May is one day to have its revenge upon November, by the revolution of that solemn circle which never stops---which teaches us in our height of hope, ever to be sober, and in our depth of desolation, never to despair." — William Peter Blatty (The Exorcist)

Vraag om de kaart bij te trekken: Wat houdt mij in evenwicht?


24 Knoppen

Kale takken en dode bladeren op de grond. Het is vroeg donker en de wind huilt om het huis. De natuur lijkt dood te zijn, maar dat is niet zo. Als je goed kijkt, zie je dat kale takken knoppen dragen, waarin het blad en de bloem verborgen zijn.

Vraag om de kaart mee te trekken: Welke groei maak ik door, al is dat nog verborgen?


25 Adventskrans


Vandaag is het de feestdag van Catharina van Alexandrië, een populaire heilige in de middeleeuwen. Zij weigerde te trouwen met Keizer Maxentius, omdat ze haar leven wilde wijden aan God. Toen probeerde hij haar te verpletteren met een rad waarop scherpe ijzeren punten waren gemonteerd. Daarom wordt ze vaak afgebeeld met een rad. Dit is volgens de traditie de dag om de lege krans van de Adventskrans op te zoeken. Rond, net als het rad.


Om de kaart bij te trekken: Welke voorbereidingen moet ik nog treffen voor de Advent begint?

Literatuur: Pylgeralmanak, een website die niet meer bestaat.


26 Worrystone

Als het koud en donker is, kan het tobben toenemen. Maak een worrystone. Ga lopen en zoek een steen die fijn aanvoelt. Was hem met water. Leg hem drie dagen in de zon. Wrijf hem in met essentiële olie die lekker ruikt, als mandarijn, sinaasappel of lavendel. Houd hem bij je, en geef je worries aan de steen, zodra ze opkomen.

Om de kaart mee te trekken: De worry die ik vandaag wil meegeven aan mijn worrystone is:....


27 Sint Achuit

Vandaag is het de feestdag van Sint Acharius (bisschop; † ca 640), ook wel ‘Sint Achuit’ genoemd. Een weerspreuk die bij deze heilige hoort is: ‘Sint Achuit, doet het zaaikleed uit.’ Rond deze tijd is de zaaitijd afgelopen en begint de winterrust van de aarde.

Trek een kaart met de vraag: Wat heeft winterrust nodig?

Inspiratie van: Pylgeralmanak, een website die niet meer bestaat.


28 Zuivering

De maand december staat op de drempel. Een maand met veel drukte in huis. Dit is een goed moment om je huis te zuiveren. Met een beetje dennenolie in het schoonmaakwater bij het dweilen van de vloer zuiver je je huis en kom je alvast in de winter stemming.

Trek een tarotkaart met de vraag: Wat is nodig om mijn huis te zuiveren?


29 Hazelaar

De hazelaar is de eerste plant die bloeit in de winter. Een sprookje van de gebroeders Grimm over de bescherming van de hazelaar: Moeder Maria ging aardbeien plukken voor het kindeke Jezus dat in zijn wiegje lag te slapen. Toen zij in het bos een mooi veldje rode aardbeien zag staan en er een mandje vol van wilde plukken gleed er plotseling een adder op haar toe. Maria schrok, liet haar mandje vallen en verstopte zich achter een hazelaarstruik. De adder kon haar niet meer aanvallen want de hazelaar beschermde haar. Maria wachtte achter de hazelaar net zo lang tot de adder weer verdween in het gras. Toen plukte zij haar mandje vol wilde aardbeien en ging op weg naar huis en ze zei: "De hazelaar is ditmaal mijn beschermengel geweest en zo zal de hazelaar het voortaan ook voor alle mensen zijn." Daarom is sindsdien een groene hazelaartak de beste bescherming tegen adders, slangen en alle andere gevaarlijke kruipende dieren.

Trek een tarotkaart met de vraag: Wat beschermt mij?

Literatuur: De hazelaar en de adder


30 november

Winterweiden

Ik wandelde vandaag
door winterweiden
Het voelde zacht
er geurde een getijde
dat er niet was.
De elzen droegen
beide geslachten aan een stam.
schat aan donkere vruchten,
rond en steil.
ik had er bijna
een tak van gebroken.

Maria de Groot

Trek een kaart bij de vraag: Wat is er (nog) niet?

Naar herfst tarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage