Je lotsbestemming vlechten met Oud en Nieuw


Met deze tarotlegging en ritueel kijk je terug op je oude jaar en vooruit naar het nieuwe jaar met de Nornen, Noorse beschermgodinnen. Je vlecht je je lotsbestemming met tarotkaarten en draden. Je hebt voor het ritueel wol, lint of koord nodig om mee vlechten, zo mogelijk in drie verschillende kleuren.  

Van oudsher vertellen de mensen verhalen over wie of wat ons lot bepaalt. In de Noorse mythologie wordt het lot verbeeld door de Nornen, beschermgodinnen. Het zijn drie zussen. De oudste verbeeldt het verlede. Haar naam is Urd. De middelste symboliseert het heden. Zij heet Verdandi. De jongste vetegenwoordigt de toekomst. Zij is Urd. De Nornen wonen onder de levensboom Ygdrassil bij de poel van de lotsbestemming. Ze putten water uit de poel en nemen zand dat daar om heen ligt. Dit gieten ze samen over de Yggdrasil. Zo zullen zijn takken niet rotten en blijft de wereld bewaard. Een andere belangrijke taak van de Nornen is het weven en vlechten van de levensdraden van de mensen. Ook weven ze tapijten met ingewikkelde patronen. Die tapijten komen nooit af, net zoals de wereldgeschiedenis nooit af komt.

De tarotlegging bestaat uit negen kaarten: drie voor het verleden, drie voor het heden en drie voor de toekomst. Je knipt steeds, na drie kaarten geduid te hebben, een stuk wol, koord, of touw af. Ze vertegenwoordigen het verleden, het heden en de toekomst. Aan het eind van de tarotlegging vlecht je ze samen tot een streng. Trek alle kaarten tegelijk en leg ze in het volgende patroon.


8               9

7

5              6

4

2              3

1


Draad 1: het verleden

Bij het de draad van verleden hoort Urd, de oudste zuster van de Nornen. Begin de tarotlegging met je voor te stellen wie Urd is. Doe zo je ogen dicht en stel je Urd voor als een oude vrouw. Haar kleren zijn beginnen versleten te raken. Hoe ze gekleed is hangt af van hoe jij het afgelopen jaar ervaren hebt. Is ze rijk gekleed, met kleren van fluweel en goud brokaat, of draagt ze armelijke kleding, bruin, kouwelijk en verschoten? Urd is zacht. Ze heeft mededogen met je wanneer het afgelopen jaar moeilijk voor je was. Ze verheugt zich als het goed met je gegaan is in het jaar dat achter je ligt. Kijk naar Urd en naar haar zachte gezicht. Ze troost je als je dat nodig hebt. Wanneer je contact gemaakt hebt met Urd, trek dan drie kaarten voor de gesponnen draad van het verleden.

1. Wat vreugde gaf in het afgelopen jaar.

2. Wat verdriet bracht in het verstreken jaar.

3. De belangrijkste gebeurtenis of het belangrijkste thema van het voorbije jaar.

Knip een flink stuk van de wol, het lint of het koord af (je gaat er mee vlechten). Dit is de draad van Urd, het verleden.

 

Draad 2: het heden

Bij de draad van het heden hoort Verdandi, de zuster van het heden. Stel je Verdandi voor als een moeder, in de volle kracht van haar leven. Wat draagt Verdandi als jij je haar visualiseert? Een keukenschort? Een keurig mantelpakje? Vrijetijdskleding? De kleding die Verdandi draagt laat zien wat voor jou op dit moment belangrijk is in je leven. Wanneer je Verdandi gevisualiseerd hebt, trek dan drie kaarten voor het heden. 

4. Het voornaamste inzicht dat je opgedaan hebt, of de belangrijkste les die je geleerd hebt uit de gebeurtenissen van het afgelopen jaar (kaart 1, 2, 3).

5. De energie waar je nu mee werkt.

6. Je doel, wens of hoop voor het volgende jaar.

Knip een tweede stuk van de wol, het lint of het koord af. Dit is de draad van het heden.

 

Draad 3: de toekomst

Bij de draad van de toekomst hoort Skuld. Zij is de jongste zuster van de Nornen. Skuld is mooi, maar een duidelijk beeld kun je niet van haar krijgen. Ze draagt sluiers van voile, in allerlei kleuren, die als nevels om haar heen vallen. Je zult merken dat het fijn is om haar gestalte te zien. Wanneer je Skuld gezien hebt trek dan drie kaarten voor de toekomst.

7. Waar je heen gaat.

Weet bij het duiden van deze kaart, dat ‘waar je heen gaat’ niet vast ligt. Kijk of het beeld van de kaart past bij je wens voor het volgende jaar (kaart 5) en het voornaamste inzicht of les van het afgelopen jaar (kaart 4). Je kunt andere keuzes maken of in het hier en nu een andere houding aannemen als waar je heen gaat onprettig is.    

8. Een alternatieve weg om te gaan.

9. Bruikbare, beschikbare en zinnige energie in het volgende jaar om mee werken.    

Knip een derde stuk af van de wol, het koord of het lint. Dit is de draad van de toekomst.

Vlechten

Vlecht de draden van het verleden, het heden en de toekomst samen tot een streng. Denk daarbij aan het goede voor jezelf, aan wat je voor anderen kunt betekenen en aan de weg die jij wilt gaan in het komende jaar. Hang de vlecht op een plaats waar je hem kan zien of bind hem onder je kleren om je middel. De vlecht herinnert je aan je hoop en wensen voor het komende jaar en dat jij de streng van je leven zelf samenvlecht.

Literatuur: D.J. Conway, Moon Magick, Llewellyn, 1995.

© Berthe van Soest 2009


Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage