Ganesha


Deze tarotlegging is gewijd aan de hindoegod Ganesha. Doe hem als je hulp nodig hebt bij obstakels of bij een nieuw begin.

In India wordt in augustus of september ieder jaar 10 dagen lang feest gevierd rond deze god met de olifantenkop. Ganesha heeft deze kop niet altijd gehad. In een mythe wordt verteld dat zijn mensenhoofd werd afgehakt door zijn vader Shiva, toen hij nog een jongen was. Ganesha bewaakte het huis van zijn moeder en hield iedereen tegen, ook zijn vader. Die werd zo boos dat hij het hoofd van Ganesha afhakte. Het hoofd was ver weg geslingerd en niet meer te vinden. Uiteindelijk kreeg Ganesha de kop van een stervende olifant. Ieder jaar worden aan het begin van het feest altaren opgericht voor Ganesha. De laatste dag is het hoogtepunt. Dan worden beelden van Ganesha in processie naar rivieren of meren gedragen en daarin gelegd.

Ganesha geeft voorspoed. Hij is de god van kennis en wijsheid. Ganesha helpt om een nieuw begin te maken en om obstakels uit de weg te ruimen.

Stem je af op Ganesha en trek een kaart bij iedere vraag. Leg de kaarten naast elkaar.
 

1  2  3  4

 

1. Bij welk obstakel of bij welk nieuw begin heb ik de hulp van Ganesha nodig?
2. Welk aspect van deze situatie (kaart 1) is belangrijk?
3. Welke wijze raad geeft Ganesha mij bij mijn nieuwe begin of om mijn obstakel te doorbreken?
4. Wat gebeurt er als ik deze raad opvolg?

Soms is een nieuw begin niet gemakkelijk en obstakels kunnen groot zijn. Dan zijn er verschillende stappen nodig. Kaart 4 laat dit zien. Wanneer je niet tevreden bent over kaart 4, trek dan een extra kaart met nog een wijze raad van Ganesha. Trek daarna een kaart die het resultaat laat zien als je ook dit advies opvolgt. Ga zo door tot je tevreden bent en vergeet niet om de wijze adviezen daadwerkelijk uit te voeren.

Zet een plaatje van Ganesha neer op een plek waar je het goed kunt zien of draag het mee in je portemonnee. Voed het beeld met je aandacht. Het herinnert je aan je nieuwe begin of aan het doorbreken van je obstakel.

©Tekst: Berthe van Soest 2011
Foto: Phil.gluck, Flick.com

Naar hulp en groei
Naar tarotleggingen
Naar homepage