Een doek voor genezing - de Brat BrídeOp de avond van 31 januari, de dag voor het feest van Brigid, legden vrouwen in Ierland een lap stof op een struik of een heg en lieten die de hele nacht liggen. Dit is de Brat Bríde. De lap symboliseerde de mantel van Brigid, heilige en Keltische godin, die genezing en bescherming bracht. Maak je eigen Brat Bríde, en leg net als de Ierse vrouwen een lap buiten in de nacht van 31 januari. De tarotlegging helpt om je af te stemmen op Brigid en de hulp die zij biedt. Met een gebed wijd je de Brat Bríde in.

Rond de tijd van het feest van Brigid zijn onze reserves op en verlangen we naar de zon. Het feest van Brigid markeert de drempel naar de lente. Brigid werd geboren bij zonsopgang, toen haar moeder over de drempel van haar huis naar buiten stapte. Meteen na de geboorte van Brigid schoot een pilaar van vuur op uit haar hoofd en verbond haar met de hemel. Het vuur dat Brigid met de hemel verbindt is de toenemende kracht van de zon die de zaden in de aarde verwarmt, en nieuwe energie en heling brengt.

De dauw die in de nacht van 31 januari valt, is de dauw van Brigid, die genezend is voor lichaam en ziel. De doek werd het hele jaar door bewaard op een speciale plaats en kwam tevoorschijn wanneer iemand ziek werd, als een tastbaar gebed om genezing.

 
Tarotlegging voordat je doek buiten legt

Kaart 1: Wat is mijn wens waarmee ik mijn lap buiten leg?
Kaart 2: In welke situatie waar ik mij vaak in bevind, is het heilzaam om ik Brigid aan te roepen voor hulp?
Kaart 3: Hoe biedt de genezende dauw van Brigid mij hulp, gedurende het jaar?

Woorden om je Brat Bríde te wijden

Wijd de doek in met de woorden:
Ik wijd mijn Bat Bríde aan........(noem de wens van kaart 1 uit de tarotlegging).
Ik roep Brigid aan om hulp wanneer........ (de situatie van kaart 2).
De genezende dauw van Brigid biedt mij hulp door.......(kaart 3).

Brigid van Kildare,
Spreid je mantel over mij uit,
bescherm mij op alle wegen die ik ga,
en breng mij genezing.   

© Berthe van Soest 2011


Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage