De negen dagen wenskaars


De dagen aan het eind van het jaar tussen Kerst en Nieuwjaar zijn gevuld met dromen en visioenen. Het Kerstkind brengt hoop op nieuw leven en het volgende jaar ligt ongebroken voor ons. De ‘negen dagen wenskaars’ is bedoeld voor de tijd tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Op Kerstavond doe je een wens. De acht dagen daarna richt je je op die wens. Iedere dag trek je een kaart die je helpt bij het vervullen van je wens. In die negen dagen brand je een kaars om je op je wens te focussen. De traditie van het branden van een kaars gedurende negen dagen komt uit de katholieke kerk. ‘Noveenkaarsen’ branden negen dagen met een gebedsintentie.     

Hoe en wat

Maak een begin door je wens op te schrijven. Tot een wens komen is een proces. Je zult merken dat de wens steeds concreter wordt wanneer je hem onder woorden gaat brengen. Dit is een eerste stap voor het vervullen van je wens.

Het is het fijnste als je bij je wens ‘het hoogste goed’ voor ieder die erbij betrokken is in het oog houdt bij de wens die je doet. Dan raak je positief gestemd.

Tijdens de dagen waarop je kaars brandt en jij je kaarten trekt, kan je wens gaan veranderen. Dat komt omdat je nadenkt over je wens en er bij stilstaat. Dit hoort erbij.

Kies een kleur kaars die bij je wens past. In de kleur wit komen alle kleuren samen, wit is altijd goed. Je kunt ook een noveen kaars gebruiken. Noveenkaarsen hebben een plastic buitenkant en branden negen dagen. Bij Xenos hebben ze soortgelijke kaarsen. Je kunt de buitenkant van deze kaarsen beplakken met een beeld van je wens, of met een kleur die past bij je wens.

De kaars

Steek je kaars vaak aan in deze dagen en sta stil bij de manier waarop hij brandt.  De manier waarop de kaars brandt kan een afspiegeling zijn van wat er nodig is om je wens te vervullen. Hier komen een aantal suggesties om je op weg te helpen bij het ‘lezen’ van je kaars. Wanneer je kaars snel opbrandt, dan kan het nodig zijn dat voor het vervullen van je wens snelheid en een explosie van energie nodig is. Het kan ook zijn dat het doel dan makkelijk en snel bereikt is. Brandt de kaars langzaam, gaat de pit bijna onder of gaat hij uit? Dan kan het zijn dat er een langdurig en langzaam proces nodig is. Het kan ook zijn dat  de kaars zo hard ‘werkt’ dat hij het even (bijna) niet bolwerkt en daarom langzaam brandt of uitgaat. Ga na of er veel blokkades zijn –in of buiten jezelf – die aandacht nodig hebben. Als de kaars uitgaat en je hem weer aansteekt, dan werk je symbolisch aan het oplossen van de blokkades. Flikkert de vlam, dan kan het zijn dat de kaars –en  jij– hard  bezig zijn met je wens te vervullen, maar houd er ook rekening mee dat de kaars op de tocht kan staan. Brandt de kaars mooi en rustig, maar gebeurt er niets? Zelfs niet wanneer de kaars helemaal opgebrand is? Meestal brengt de kaars iets. Het kan zijn dat er toch iets veranderd is, zonder dat je het in de gaten hebt. Misschien is de eerste stap voor het vervullen van je wens bereikt, maar had je veel meer gewild en stelt het je teleur, of is er iets anders gebeurd, wat je niet verwacht had.

Brand de kaars helemaal op, al zijn de negen dagen voorbij. Het is een teken van dankbaarheid voor wat er gebeurd is en voor wat je gekregen hebt. Hier volgen de vragen voor de kaarten.

De negen wensdagen

24 december, kaart 1: Wens

Doe je wens en  steek je kaars aan. Trek dan een kaart die een beeld geeft van je uitgekomen wens. Kijk goed naar wat de kaart je te zeggen heeft. Een kaart waar je je onprettig bij voelt kan aanleiding zijn je wens aan te passen. Weet ook, een ‘moeilijke kaart’ kan ook laten zien dat je je bevrijdt uit een beklemmende situatie, of dat je machteloosheid achter je kan laten. 

 

25 december, kaart 2: Toelaten

Vaak is het bij het vervullen van een wens nodig om iets toe te laten in je leven: een andere houding of een gevoel wat je niet zo goed kent. Misschien moet je iemand opzoeken of ergens heen gaan waar je nog nooit geweest bent. Trek een kaart met de vraag: Wat moet ik toelaten in mijn leven om mijn wens gestalte te geven? Als de kaart een nieuwe houding of gedrag laat zien, probeer dit dan meteen uit. Wanneer het belangrijk is contact te zoeken -dat is niet altijd makkelijk- neem je dan voor dit na de Kerstdagen meteen te doen.

 

26 december, kaart 3: Verleden

De kaart van vandaag laat het verleden van je wens zien en zet je wens in een groter perspectief. De kaart laat zien hoe het komt dat je tot je wens gekomen bent en waarom deze wens belangrijk voor je is. Trek een kaart met: Wat is het verleden, de grondslag van mijn wens?

 

27 december, kaart 4: Loslaten

Deze kaart toont je wat je los moet laten om je wens te vervullen. Trek een kaart met de vraag: Wat is nodig los te laten om mijn wens  te vervullen? Kijk goed naar de kaart. Toont de kaart iets wat je echt los wil laten, of is het offer te groot en wil je je wens aanpassen?

 

28 december, kaart 5: Energie

Deze kaart laat zien welke energie beschikbaar is, in en buiten jezelf, om je doel te bereiken. Trek een kaart met de vraag: Welke energie is beschikbaar voor het vervullen van mijn wens?

 

29 december, kaart 6: Stap

Een wens is meestal niet meteen vervuld. Daar zijn meerdere stappen voor nodig. Een concrete stap zetten is prettig. Misschien heb je dat al gedaan door iets los te laten of door te oefenen met nieuw gedrag. Hier is een volgende stap. Trek een kaart met de vraag: Welke stap is nu het eerst nodig om mijn doel te bereiken? Misschien moet je tijd vrijmaken in je agenda, of ruimte in huis. Mocht het nodig zijn voor deze stap om te bellen, te mailen of een afspraak te maken, doe dit dan. Het geeft moed om een concrete stap te doen. Als de winkels open gaan en bedrijven en overheidsinstellingen bereikbaar zijn, maak daar dan gebruik van.

 

30 december, kaart 7: Verborgen

Op deze dag kijk je wat voor jou verborgen is, naar datgene wat je niet weet. De kaart laat zien of dit verborgene een blokkade is, of hulp waar je gebruik van kan maken. Trek een kaart met: Wat ik niet zie of weet, wat blokkeert of wat een hulp is om mijn wens te vervullen. Is het een blokkade, kijk dan hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Is het aanleiding om je wens te veranderen? Kun je de blokkade overwinnen? Betekent het uitstel, of laat de kaart zien dat je je het beste anders op kan stellen. Laat de kaart hulp zien, benut die dan!

 

31 december, kaart 8: Tot nu toe

Vandaag, op de laatste dag van het jaar overdenk je wat er gebeurd is sinds je begonnen bent met het vervullen van je wens op Kerstavond. Ga eerst zonder kaart na wat er tot nog toe gebeurd is en hoe je kaars gebrand heeft. Trek dan een kaart met de vraag: Wat is er gebeurd tot nog toe? Misschien laat de kaart aspecten zien waar je nog niet aan gedacht hebt.

 

1 januari: Volgende stap

Vandaag is het de laatste dag van je wenskaars en trek je je laatste kaart. Het nieuwe jaar ligt voor je. Gisteren heb je teruggekeken. Nu kijk je vooruit. Trek een kaart met de vraag: Hoe kan ik het beste verder gaan, wat is de volgende stap om mijn wens te vervullen?

Brand je kaars helemaal op in de komende dagen. De kaars helpt je herinneren aan aan je wens wanneer het gewone leven weer op gang komt.

Literatuur: Catharine Riggs-Bergesen, Candle Therapy. Andrews McMeel Publishing, 2003.
Tekst: Berthe van Soest, 2009

Naar winterleggingen

Naar tarotleggingen
Naar homepage