De mantel van de heilige Brigitte en de zonnestraal


Deze tarotlegging biedt troost als je verdrietig bent en brengt je terug bij jezelf als je jezelf  kwijt bent geraakt. De tarotlegging is ge´nspireerd door een verhaal over Brigitte van Kildare, een Ierse godin en heilige, dochter van een rijke boer. Ze hielp de armen en steunde de zieken. Veel verhalen gaan over haar mantel, ook dit verhaal.


De mantel en de zonnestraal

Op een keer was Brigitte ver van huis om haar kudde te weiden. Het was in een seizoen waarin veel regen viel. Ze werd overvallen door een regenbui en raakte tot op het bot doorweekt. Toen ze thuiskwam en haar natte mantel over een paal in de grond wilde gooien, zag ze een zonnestraal aan voor de paal. Haar ogen waren nat van de regen. Toen gebeurde iets wonderbaarlijks: de zonnestraal ondersteunde haar mantel en droeg hem. Een bisschop die dit zag gebeuren was onder de indruk. Hij vroeg zijn bediende hetzelfde te doen, maar de natte mantel van de bisschop viel in een regenplas.  

 
Legpatroon

1  2  3


Kaart 1: Ver van huis

Brigitte gaat ver van huis om haar kudde te weiden. Daarmee is ze ver van wat veilig en vertrouwd is. Ze wordt overvallen door de regen. Vraag om de kaart bij te trekken: Wat schokt mijn bestaan?

Kaart 2: Doorweekt

Het regent veel in de tijd van het jaar wanneer Brigitte ver van huis haar kudde hoedt. Ze wordt overvallen door de regen en raakt doorweekt. Om een kaart bij te trekken: Wie ik ben en hoe ik mij voel door wat mijn bestaan schokt.

Kaart 3: Zonnestraal

Als Brigitte thuiskomt zijn haar ogen nat van de regen. Ze ziet een zonnestraal aan voor een paal en gooit haar mantel er over heen. En wat gebeurt er?  De zonnestraal  draagt haar mantel. Om de kaart bij te trekken: Een zonnestraal om mijn verdriet te dragen, mijn tranen te drogen en om mij veiligheid te bieden.


Verhaal naar:  Amber K and Azrael Arynn K, Candlemas: Feast of Flames, Llewellyn, 2003. 
ęTekst tarotlegging: Berthe van Soest 2009, 2011

Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage