Baboushka en de drie koningen


Baboushka is een Russische kerstfiguur die met Kerstmis cadeautjes brengt. Een tarotlegging geïnspireerd door de legende van Baboushka, die op zoek ging naar het kind in de kribbe. 

Op een dag klopten de drie koningen aan de deur van het kleine huisje van Baboushka. Ze woonde alleen op een kruispunt van wegen tussen sneeuw en ijs. Veel mensen passeerden haar huisje niet. De koningen vroegen Baboushka om mee de ster achterna te gaan die de weg wees naar een pasgeboren koning. Ze wilden hem een geschenk geven: "Je hebt hem zoveel te geven", zeiden de koningen tegen Baboushka. Maar Baboushka ging niet mee. Ze was al zo lang eenzaam en ze gaf een feest waarop haar vrienden zouden komen. Baboushka was de tafel aan het dekken toen ze open deed, en ze dacht de sleebellen al te horen rinkelen.

Baboushka had een mooi feest. Het was fijn om haar vrienden te ontmoeten. Maar de volgende dag had ze spijt. Ze verlangde naar het kind en ze ging de koningen, de ster en de pasgeboren koning zoeken over de bevroren wegen. Maar ze vond hen niet. Wel vond ze andere kinderen. Aan hen gaf ze haar geschenken, ieder jaar weer. En toen alles op was en Baboushka oud, hoorde ze een kind huilen op kerstavond. "Wie laat nu een kind buiten in de kou!" dacht ze. En toen ze de deur open deed stond daar een mandje op de stoep, met daarin Jezus. En daarachter: Maria en Jozef, de koningen en alle kinderen aan we ze ooit een geschenk had gegeven.

Legpatroon

                                              6
                                     5
                             4 
                   3
         2
1  


Kaart 1: Welk belangrijks weerhoudt mij ervan met de koningen mee te gaan en de ster te volgen om de het pasgeboren kind dat een koning is, te zoeken?

Kaart 2: Wat maakt dat ik toch op zoek wil gaan naar dit kind?

Kaart 3 Op welke manier zoek ik het?

Kaart 4: Wat geef ik op mijn zoektocht (kaart 3), dat ik misschien wel voor het kind bedoeld had?  Duid de kaart positief

Kaart 5: Wat brengt dit kind mij?

Kaart 6: Wat brengt dit kind de wereld in het komende jaar?


© Berthe van Soest 2012

Naar winterleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage

Bron foto