Iedere dag heiliger
Augustus met de heiligen en tarotkaarten 8-14 augustus

Terug naar 1-7 augustus
Vooruit naar 15-21 augustus
Naar: Augustus met de heiligen


Bezin je in de maand augustus met de heiligen: down to earth en spiritueel. Elke dag heeft een eigen heilige.


8 augustus: St. Dominicus (1170-1221)


St. Dominicus stichtte de orde van de Dominicanen. Dominicanen zijn van oudsher predikers. Ze wilden vroeger, maar ook nu nog, een boodschap geven die van belang is voor de samenleving. Trek een kaart met de vraag:

Welke boodschap wil ik geven? 

9 augustus: Edith Stein (Teresia Benedicta van het Kruis) (1892-1942)

Edith Stein was een filosofe. Ze was Joods. Toen ze 43 was trad ze toe tot de orde van de Carmelitessen en verliet haar studerende leven. Toen het in Hitler Duitsland te gevaarlijk werd, is ze verhuisd naar Echt in Limburg. Van daaruit is zij in 1942 weggevoerd en vermoord in Auschwitz. Een beroemde uitspraak van Edith Stein is: “Wie sollten jeden Tag als wie ein neues leben beginnen”. In het Nederlands: we moeten elke dag beginnen als was het een nieuw leven.  De vraag voor de tarotkaart luidt:

Wat helpt mij om elke dag te beginnen als was het een nieuw leven?


10 augustus: St. Laurentius van Rome (258)

Laurentius leefde tijdens de christenvervolging in Rome. Hij had tot taak te zorgen voor de armen. Volgens een legende vroeg de burgemeester van Rome Laurentius de schatten van de kerk over te dragen. Laurentius verzamelde alle blinden, lammen, wezen en melaatsen en presenteerde die op het plein van de stad aan de burgemeester met de woorden: “Zij zijn de schatten van de kerk.” Trek een tarotkaart met de vraag:

Wat is mijn grootste schat?


11 augustus: St. Clara van Assisi

Clara van Assisi besloot Francisus te volgen en in armoede te gaan leven toen ze 18 jaar was. Op een nacht liep ze weg van huis en ontmoette Fransiscus en zijn broeders buiten de stad. Diezelfde nacht nog werd zij door hem gewijd en vertrok ze naar een klooster. Niet lang daarna stichtte zij haar eigen orde. Haar familie probeerde Clara met alle middelen terug te halen. Ook met geweld, maar Clara hield stand en bleef bij haar besluit. Nooit is ze de poorten van Assisi meer binnengegaan. Clara was vasthoudend. Vasthoudendheid is het onderwerp van de tarotkaart vandaag.

Wat vind ik zo belangrijk dat ik eraan vast hou, hoe dan ook?        


12 augustus: Eerbiedwaardige Moeder Maria Magdalena Bentivoglio (1834-1905)

In 1875 kwam Maria Magdalena Bentivoglio naar de VS en stichtte de orde van de 'Poor Clares'. Ze was religieuze in hart en nieren. Vaak vertelde ze dat ze soms het gebedenboek wel uit het raam wilde gooien en dat ze genoeg had van het saaie en karige eten in het klooster. Toch wilde zij het volhouden. Trek een tarotkaart met de vraag:

Wat wil ik het raam uitgooien?


13 augustus: St. Benildus (1805-1862)

St. Benildus was lid van de orde: 'Broeders van de christelijke scholen' in Frankrijk. Hij had een ruim hart, was zeer geliefd en hij had humor. Soms werd hij zo getergd door zijn leerlingen dat hij verzuchtte: “Zelfs de engelen zouden het moeilijk vinden hun woede te beheersen wanneer zij naar beneden zouden komen als schoolmeesters.”  De vraag om een tarotkaart bij te trekken luidt:

Waardoor wordt mijn zelfbeheersing op de proef gesteld?


14 augustus: St. Maximilian Kolbe (1894-1942)

Maximilian Kolbe was een Fransicaanse Poolse priester. Hij deed verzetswerk en heeft honderden Joodse vluchtelingen helpen ontsnappen. Toen hij gearresteerd werd kwam hij in Auschwitz terecht. Toen de kampcommendant besloot 10 mensen te laten doodhongeren viel het lot op een Poolse huisvader met twee kinderen. Kolbe stelde voor om zijn plaats in te nemen. Hij steeg boven zichzelf en zijn angst voor de dood uit. Angst en hoe daar bovenuit te stijgen is het onderwerp voor de tarotkaart van vandaag.

Wat kan mij boven mijn angst laten uitstijgen?


Berthe van Soest 2010

Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker 365 Saints, HarperCollins 1995

Naar zomertarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage