Iedere dag heiliger
Augustus met de heiligen en tarotkaarten 1-7 augustus


Bezin je in de maand augustus met de heiligen: down to earth en spiritueel. Elke dag heeft een eigen heilige.1 augustus: St. Alfonsus de’Liguori (1696-1787)

St. Alfonsus de’Liguori is gezien aan het sterfbed van paus Clemens XIV, terwijl hij tegelijkertijd in zijn kloostercel was, vier dagreizen bij de paus vandaan. Dat is bilocatie! Het speelde een grote rol in zijn heiligverklaring.

Vraag voor een kaart: Op welke tweede plek ben ik aanwezig op dit moment?    2 augustus: Zalige Johanna van Aza (1140-1202)

Johanna van Aza was de moeder van St. Dominicus, de stichter van beroemde orde van de Dominicanen. Daar wordt zij om herinnerd. Trek een tarotkaart met de vraag:

Waar word ik om herinnerd?


3 augustus: St. Lydia van Thyatira (eerste eeuw)

Lydia was de eerste vrouw wier gezin zich bekeerde tot het christendom. Lydia maakte de kleurstof purper, een kostbare verfstof in die dagen. Ze was heel rijk en bleef na haar bekering zakenvrouw. Lydia begreep dat de waarde van geld niet ligt in hoeveel je er van hebt, maar in de manier waarop je het gebruikt. De vraag voor een tarotkaart luidt:

Wat betekent rijkdom (of geld) voor mij?
4 augustus: St. Jean-Marie-Baptiste Vianney (1786-1859)

Jean-Marie-Vianney, ook bekend als Pastoor van Ars, had een groot hart. Hij leed aan het bestaan en aan het verdriet dat mensen hebben. Daarom zei hij: “Ons thuis is in de hemel. Op aarde zijn wij als reizigers die in een hotel verblijven. Wanneer je weg van huis bent, denk je steeds aan thuis.” Misschien zit in ieder van ons wel zit een ingebouwd kompas dat zegt: ergens is een plaats waar geen verdriet is, waar gerechtigheid en vrede bestaat, en dat wij daar thuis horen. Trek een tarotkaart met de vraag:

Wat is die plek van vrede?5 augustus: Mary Mackillop (1842-1909)

Mary Mackillop stichtte in de 19e eeuw in Australië de orde van de Sisters of St. Joseph. De zusters onderwezen arme kinderen, stichtten weeshuizen, zorgden voor ouderen. Ze reden op paarden om in afgelegen gebieden te komen. Dit was tegen de zin van de bisschop. Daarom werd Mary geëxcommuniceerd. Negen dagen voor zijn dood hief de bisschop zijn ban op.

Soms houden we net als de bisschop van Mary Mackillop vast aan oude manieren die niet meer voldoen. Het kost tijd voor we het nieuwe accepteren. Dit is het onderwerp van de tarotkaart van vandaag.

Over welk onderwerp ben ik totaal anders gaan denken?6 augustus: St. Hormisdas (523)

St. Hormisdas was een paus. Hij bracht een langlopend conflict tot een einde. Een ruzie kan de lucht klaren, veel ruzie is onleefbaar. Trek een tarotkaart met de vraag:

Wat is mijn manier om vrede te stichten als ik ruzie heb gemaakt?

 

7 augustus: St. Sixtus II (258)

St. Sixtus werd gearresteerd in een catacombe in Rome toen hij er de mis opdroeg. De eerste christenen kwamen samen in catacomben, ondergrondse begraafplaatsen. In die tijd draaide het christelijk geloof om het leven na de dood. Geloof en spiritualiteit kan allerlei accenten hebben. De vraag om een kaart mee te trekken luidt:

Waar draait mijn geloof of spiritualiteit om?Berthe van Soest 2010
Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker 365 Saints. HarperCollins 1995

Naar zomertarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar: home