De zomerzonnewende

zomerzon

Tarotlegging met meditatie


De dag van de zomerzonnewende is de langste van het jaar. Op de dag van de zomerzonnewende heeft de zon zijn grootste kracht. Rond de zomerzonnewende bloeit het Sint-Janskruid. Dat kun je gebruiken tegen depressies, tegen het donker binnen in je. Het kruid slaat de kracht van de zon op in zijn bladeren. 

In deze tarotlegging met meditatie maak je gebruik van de zonnekracht van die langste dag. Je trekt drie kaarten voor situaties uit je leven waarin je de energie van de zon nodig hebt. In meditatie stap je de kaart van de Zon binnen waar symbolen opstaan die helpen om de energie van de zon op te vangen en te kanaliseren. Je geniet van de zon en je neemt zijn vitaliteit op. Vervolgens zie je jezelf handelen in de situaties waar je een kaart voor getrokken hebt, gesteund door de warmte, de kracht en het optimisme van de zon.

Tarotlegging

Je legt de kaarten naast elkaar neer. Hier volgen de vragen van de tarotlegging waarbij je de kaarten trekt.

Kaart 1: Waar heb ik de warmte van de zon voor nodig?

Kaart 2: Waar heb ik de kracht van de zon voor nodig?

Kaart 3: Waar heb ik het optimisme van de zon voor nodig?

De kaarten kunnen drie verschillende situaties laten zien; ze kunnen ook drie aspecten van dezelfde situatie tonen.


Meditatie

De symboliek op de kaart van de Zon helpt om de energie van de zon te op te nemen en te kanaliseren. Er staan zonnebloemen op de kaart die zich richten zich op de zon. Het kleine, blote jongetje op het  paard wordt gesteund door de grote zon achter hem en het sterke paard dat het jongetje draagt, symboliseert de kracht van de zon. 

Bekijk de kaart van de Zon, zodat je de kaart in de visualisatie voor de geest kunt halen. Denk ook een moment aan de kaarten die je getrokken hebt, die de situaties verbeelden waarvoor je de warmte, de kracht en het optimisme van de zon nodig hebt. Die situaties komen voor in de visualisatie.

Sluit je ogen, ontspan je en maak de kaart van de Zon in je verbeelding groter. Als de kaart levensgroot geworden is, stap je over de rand heen en zoek je een plekje in het tafereel waar je terechtgekomen bent. Misschien is het prettig om op het stenen muurtje te zitten dat warm is geworden door de zon. Mogelijk is er een fijne open plek tussen de zonnebloemen te vinden of is er een plekje in de schaduw waar je toch van de zon kan genieten. Stem je af op de zon van de langste dag van het jaar, op het mysterie van de zonnekracht op die dag.

Wanneer je rustig zit of ligt en je afgestemd hebt op de zon van de zomerzonnewende, voel dan de warmte van die zon en geniet er een poosje van. Als je voldoende genoten hebt, denk dan aan de situatie waarvoor jij de warmte van de zon nodig hebt en zie jezelf in die situatie handelen, verwarmd door de zon. 

Als je je zelf hebt zien handelen op een positieve manier, sluit dan dit beeld af en richt je weer op de zon, nu op de kracht van de zon. Voel dat de zonnekracht in je stroomt en jou oplaadt. Als je de kracht van de zon tot in je tenen ervaart, denk dan aan de situatie waar je de kracht van de zon voor nodig hebt. Zie jezelf in die situatie handelen, gesteund door de kracht van de zon die je hebt opgenomen.

Stem je voor een derde maal af op de zon, en ervaar het optimisme van de zon, hoe de zon jouw vrolijk maakt. Denk dan aan de situatie waar je het optimisme van de zon voor nodig hebt en zie jezelf handelen met een optimistisch gemoed.

Sluit je meditatie af door in je om te laten gaan wat je beleefd hebt en de zon te bedanken voor wat hij je gegeven heeft. Stap uit de kaart van de Zon en maak hem kleiner zodat hij weer een kartonnen kaart is die voor je op tafel ligt.

©Tekst: Berthe van Soest 2008 

Naar zomertarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage