De zomer in


Met tarot de zomerzonnewende vierenSeizoensvieringen
Overgangen van seizoenen vieren helpt om je te thuis te voelen in jezelf en op de aarde. Je verbindt je met wat groeit, leeft en vergaat. Het geeft je ook de mogelijkheid ieder seizoen een nieuw begin te maken, naar je innerlijk te luisteren en je af te stemmen op wat belangrijk voor je is. Bovendien heeft ieder seizoen eigen kwaliteiten die je kunt aan kunt wenden in jouw eigen situatie.

Thema’s van de zomer en de tarot
Bij de zomer hoort bloei, vrijheid, avontuur en het opdoen van nieuwe energie voor de koude herfst- en wintermaanden. De zomer correspondeert met de bekerkaarten. In het gebed dat je hier vindt worden daarom de bekerkaarten gebruikt. De aas van bekers is de belangrijkste kaart van de bekers. Dit is de graalbeker, de beker van heling en genezing. Heling staat daarom centraal in de tarotlegging die hier volgt.

Midzomeravond
Midzomerdag is de langste dag van het jaar. Volgens de verhalen is op de avond van die langste dag de wereld van feeŽn en elfen dichterbij dan anders. Op die wonderlijke avond zou je de woorden van je intuÔtie beter kunnen verstaan dan anders. Het is een avond om te luisteren naar wat je innerlijke stem je zegt.

Het heilige
Ergens komt het leven op aarde en de seizoenen vandaan. Je kunt je ritueel daarom beginnen en besluiten door een kaars aan te steken met de vraag of God, de Goddess, hoe jij het heilige, de bron van leven ook maar noemt, aanwezig wil zijn. Aan het eind bedank je. Je kunt bedanken voor de aanwezigheid van het goddelijke bij jouw ritueel, maar ook voor de zomer zelf.

Bewust van de lente naar de zomer gaan
Je kunt de overstap naar de zomer bewust maken in je ritueel. Dit kan je doen door je een moment af te stemmen op de zon, de sfeer van de midzomeravond en op het goddelijke dat de bron van de zomer is. Ook kun je de Ridder van kelken uit je spel pakken en je voorstellen dat jij als de ridder met de graalbeker in de hand, het riviertje op de kaart oversteekt, waarachter in je verbeelding, de zomer begint.

Je altaar
Je kunt extra aandacht schenken aan je ritueel door een altaar voor de zomer te maken. Daarop kun je zomerbloemen neerzetten. Je kunt er gele stenen op leggen die de energie van de zon in zich verzameld hebben als amber en citrien, of rode stenen, granaat en robijn, die de warmte van de zon met zich meedragen. Een tarotkaart die je kunt neerzetten is de Wereld. Deze kaart laat de vrijheid van de zomer zien. Andere kaarten zijn de Hogepriesteres en de Koningin van bekers, omdat deze kaarten de stem van je intuÔtie vertegenwoordigen die hoort bij de speciale sfeer van midzomeravond. Iets dat je in contact brengt met je innerlijke werk is ook fijn om op je altaar te leggen: een droomdagboek, of een schrift met je tarotleggingen. Na het ritueel kan je de belangrijkste kaarten uit de tarotlegging op je altaar leggen.

Geuren
Geur doet veel met ons. Geur kan ons herinneren aan fijne ervaringen. Geuren die bij de zomer horen zijn roos, jasmijn en zoete bloemengeuren. Je kunt die branden als wierook, of als etherische olie verdampen in een geurbrander. Jasmijn en roos zijn dure oliŽn, maar er zijn goedkope vervangers die lekker ruiken.


Een zomerzonnewende viering met tarot


Om je voor te bereiden maak je een altaar voor de zomer. Vlak van te voren brand je wierook of doe je de geurlamp aan.

Begin

Begin je ritueel met het aansteken van een kaars met de vraag om de aanwezigheid van het goddelijke.


Gebed

Spreek een gebed uit voor de zomer. Dit gebed is geÔnspireerd op de tien Bekerkaarten die corresponderen met de zomer. Het kijken naar de beelden van de kaarten helpt je met bidden, zoals bijvoorbeeld het gebed dat hieronder staat.

Nu ik vandaag de overgang vier van de lente naar de zomer bid ik om heling,
dat mijn  beker overstroomt. (Aas van Bekers)
Om liefde bid ik, dat mijn hart iemand raken zal deze zomer. (Twee van Bekers)
Om vrienden bid ik, dat ik feestvier met ze, dat ik ze zoek als ik ze mis. Ook bid ik om
vruchtbaarheid, dat wat ik onderneem vrucht zal dragen. (Drie van Bekers)
Om openheid bid ik, dat ik deze zomer de beker zie die mij wordt aangereikt. Ook bid ik om kracht, dat ik de beker ook kan drinken als die tegenvalt. (Vier van Bekers)
Om hoop bid ik deze zomer, voor mij en voor de wereld. (Vijf van Bekers)
Dat ik kan geven bid ik, van harte en overvloedig, en dat ik bloeien zal, uitbundig en
kleurrijk. (Zes van Bekers)
Om het maken van goede keuzes deze zomer bid ik, dat ik kies voor wat echt belangrijk is. (Zeven van Bekers)
Om vertrouwen bid ik, in het pad dat ik deze zomer ga. (Acht van Bekers)
Ik bid om zelfvertrouwen, dat ik mijn talenten eer en ze inzet voor het goede. (Negen van Bekers)
Om geluk bid ik voor deze zomer, geluk voor mij, voor mijn familie, voor mijn vrienden en
voor alle mensen op aarde. (Tien van Bekers)
Zo moge het zijn.


Tarotlegging

Vervolg je ritueel een tarotlegging waarmee je je afstemt op de zomer. De tarotlegging bestaat uit 5 kaarten die je in het volgende legpatroon neerlegt:

  
       5

       3    1    4

       2

Kaart 1: Heling

Wat kan ik helen deze zomer?

De serie van de bekers hoort bij de zomer. De aas van bekers is de helende graalbeker. De kaart die je op deze positie trekt laat zien wat jij kunt helen deze zomer.


Kaart 2: Vrijheid

Hoe kan ik vrijer worden deze zomer?

Vrijheid hoort bij de zomer. Veel mensen gaan op vakantie en we hoeven niet altijd een jas aan. De zomer inspireert ons om vrijer te worden. Deze kaart laat zien hoe je vrijer kan worden deze zomer. Als je de kaart duidt, kijk dan ook hoe hij je helpt bij wat je kan helen deze zomer (kaart 1).


Kaart 3: Avontuur

Hoe kan ik avontuurlijker worden deze zomer?

In de zomer gaan veel mensen op pad en beleven grote of kleine avonturen. De zomer stimuleert ons om avontuurlijker te worden in ons leven. Deze kaart laat zien hoe jij avontuurlijker kunt worden deze zomer. Kijk of de kaart je helpt bij wat je kan helen deze zomer (kaart 1). De vraag waarbij je de kaart trekt luidt: 


Kaart 4: Nieuwe energie

Hoe kan ik nieuwe energie opdoen deze zomer?

In de zomer gaat het leven langzamer en meer ontspannen. Zo doen we nieuwe energie op voor de drukte van de herfst en de winter. Deze kaart toont hoe jij nieuwe energie op kan doen. Kijk bij het interpreteren weer of dit je helpt bij wat je helen kunt (kaart 1).


Kaart 5: Bloeien

Hoe kan ik bloeien deze zomer?

In de zomer staat alles in bloei. Deze kaart laat zien hoe jij, in jouw omstandigheden, kunt bloeien, hoe jij tot je recht kan komen en hoe je je kunt ontplooien. Kijk ook nu weer hoe deze kaart jouw helingsproces van deze zomer ondersteunt (kaart 1).

Rond je tarotlegging af met het schrijven van een wens. Je kunt je wens en de belangrijkste kaarten een tijdje op je altaar of viertafel laten liggen als je dat wilt.


Overgang naar de zomer

Maak de overgang naar de zomer. Je stemt je af of de zon, de sfeer van de midzomeravond of op het goddelijke, de bron van zomer. Je kunt de Ridder van kelken uit je spel gebruiken en  je verbeelden dat jij als de ridder met de graalbeker in de hand op het paard de rivier op de kaart oversteekt, waarachter de zomer begint.


Afsluiting

Sluit je ritueel af met het bedanken van het goddelijke en het doven van de kaars.

Literatuur: Christine Jette, Tarot for All Seasons, Lewellyn Worldwide, 2001.

©Tekst: Berthe van Soest 2008, 2011, 2012


Naar zomertarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar homepage