De engel van oktober: BariëlTarotlegging - het loslaten van fouten


In oktober worden de bladeren rood, oranje en geel. Wat zich in september al zachtjes aankondigde wordt deze maand realiteit. Het is herfst. De zomer is over. Nog even en de aarde sluit zich, stil, zwart en donker. Nu is het nog warrig buiten. Het ene blad is al rood en gevallen, een ander zit nog fier aan de boom.
Deze tijd van het jaar, waarin we zo sterk geconfronteerd worden met de veranderingen die buiten plaats vinden, nodigt uit om een veranderingsproces in onszelf te laten plaatsvinden. Net als de bomen hun blad verliezen kunnen wij in deze tijd gaan loslaten. De engel Bariël die hoort bij de maand oktober ondersteunt dit proces.

Bariël  kan te zien zijn in een vlaag opwaaiende bladeren of tussen schemerig gouden boomtoppen. Hij helpt ons om niet steeds in dezelfde fouten te vervallen, maar om deze fouten ‘los te laten’, doordat we ervan geleerd hebben en ze niet meer hoeven te herhalen. Dit is het onderwerp van de tarotlegging. De tarotlegging begint en eindigt met een visualisatie.

Het begin: visualisatie van een herfstbos

Stel je voor dat je in een herfstbos staat. Het kan een bos zijn dat je kent, maar dat hoeft niet. Eerst kijk je hoe het bos er uitziet. Kijk eens waar je staat in het bos, op een open plek of op een pad…  Zie welke kleuren de bomen hebben, rood, geel of oranje, of een beetje van alles wat… Misschien is de grond al bedekt met bladeren, of nog helemaal niet… Er kunnen eikels of beukennootjes op de grond liggen. Wie weet groeien er paddenstoelen. Het weer is in het bos is misschien zonnig, mistig of regenachtig.  Mogelijk heeft je bos wel die houtige geur die zo eigen is aan de herfst. Hoe voel jij je in je herfstbos?

Als je een beetje vertrouwd bent met de plek waar je bent en het bos waarin je staat, laat dan iets herfstigs gebeuren in het bos, zonder dat je er iets voor doet. Laat het maar gewoon gebeuren en stuur het niet. Misschien gaan er bladeren vallen, gaat het regenen, komt er mist op, of gaat het waaien. Misschien verkleurt er alleen maar een enkel blad van rood naar geel.

Wanneer je het gevoel hebt dat de verandering tot een einde gekomen is kom dan terug naar het heden.

                   Legpatroon

3

1

2


De kaarten van de tarotlegging

Kaart 1
Welke fout maak ik steeds opnieuw?

Kaart 2
Wat in mijn persoonlijke geschiedenis of in mijn familiegeschiedenis veroorzaakt dat ik steeds verval in deze fout?

Kaart 3
Wie of wat kan mij helpen deze fout niet meer te maken zodat ik hem kan loslaten?

Duiden
Wanneer je de kaarten geduid hebt, kijk dan of er een relatie te vinden is tussen de verandering die optrad in het herfstbos en de zich herhalende fout (kaart 1), met wat in je persoonlijke geschiedenis daarvan de oorzaak is (kaart 2), of met dat wat je helpt je fout niet meer te maken (kaart 3).

Afsluiting: visualisatie van jouw hersfstbos met de engel Bariël

Ga dan in gedachten terug naar je herfstbos. Kijk om je heen om te zien hoe het er ook al weer was. Zie de bomen om je heen, de plek waar je staat en voel je voeten op de grond staan. Als je je voldoende verbonden hebt met het herfstbos, roep dan de engel Bariël. Hij gaat je bijstaan om niet meer in je oude fout te vervallen. Als hij gekomen is, zeg je hem gedag en vraag je hem of hij je wilt helpen. Eerst geeft Bariël  je een advies. Het advies is bedoeld je ondersteuning te geven zodat je je fout niet meer maakt. Het advies kan van alles zijn:  hij kan je troosten, opmonteren, je bij verdriet brengen of je een nieuwe weg wijzen waaraan je nog niet gedacht hebt. Daarna krijg je een geschenk dat je de komende dagen zal ondersteunen om je fout los te laten en het anders te doen dan voorheen. Het geschenk is bedoeld als een houvast. Wanneer je niet begrijpt wat het geschenk betekent of wat je ermee zou kunnen doen, vraag dan om verduidelijking.  Als alles duidelijk is, bedank Bariël dan en zeg hem gedag.

Wanneer de engel weg is, blijf dan nog even in het bos laat de zon je schijnen. Voel hoe de warme, gele zonnestralen je verwarmen en neem daarna rustig afscheid van je herfstbos. 

Literatuur: Cassandra Eason, Touched by Angels, Quantum, 2006.

©Tekst: Berthe van Soest
Illustratie: Marc Chagall

Naar engelen van de maanden
Naar tarotleggingen 
Naar homepage