Herfst dag voor dag 15 tot 22 oktober


De muggen zijn dood en de bladeren worden steeds kleuriger. Als het midden oktober is, is het volop herfst. Hier vind je vragen voor een tarotkaart, geïnspireerd door de dagen tussen 15 oktober en 22 oktober. De vragen brengen je in contact met jezelf en met deze dagen van het jaar.

 

15 oktober Theresia van Avila


Theresia van Avila is een mystica uit de zestiende eeuw. Vandaag is het haar feestdag. Theresia had een intiem contact met God. Ze sprak overal met hem. Er wordt over haar verteld dat op ze een dag met een paar van haar medezusters in een boerenkar een snel stromende beek probeerde over te steken. Het water van de beek stond heel hoog. Toen ze eindelijk aan de andere kant waren gekomen, drijfnat en onder de modder,  keek ze omhoog naar de hemel en zei: “God, als dit de manier is waarop jij met je vrienden omgaat, dan is het geen wonder dat je weinig vrienden hebt.” Om een kaart bij te trekken: Op welke manier gaat God met mij om?16 oktober Muggen

“Met Sinte Treesje, valt het laatste beesje.” Op de feestdag van Theresia sterven de muggen die de hele zomer geplaagd hebben met hun gezoem en jeukende kriebelbulten. Vraag voor een kaart: Wat heeft mij de afgelopen zomer geplaagd, en plaagt mij nu niet meer?


17 oktober Kabouters

Vliegenzwammen doen denken aan kabouters. In sprookjes zijn kabouters helpers. Ze lappen schoenen en maken het huis schoon. Vraag om een kaart bij te trekken: Waar heb ik een kabouter voor nodig? 


18 oktober Sint Lucas

Vandaag is het de feestdag van St. Lucas, de evangelist. Lucas beschrijft opvallend veel genezings wonderen in zijn evangelie. Waarschijnlijk was hij dokter. Hij schrijft over de genezing van de schoonmoeder van Petrus. Hij doet verslag van de verlamde man die door het dak neergelaten werd om bij Jezus terecht te komen. Ook beschrijft hij de genezing van een vrouw die twaalf jaar lang vloeide. In dit laatste verhaal benoemt hij de grenzen van zijn professie: dokters hadden de vrouw niet kunnen genezen. Vraag om een kaart bij te trekken: Wie of wat kan mij genezen?


19 oktober Wijngaard


De bladeren aan de wijnstok kleuren geel. De druivenoogst is binnen. De wijn wordt gebotteld. Om een kaart bij te trekken: Mijn wijn van deze herfst.


20 oktober Esdoorn

Esdoornzaadjes zitten in paren aan de boom. Ze lijken op propellers. Als ze rijpen splijten ze en worden meegevoerd door de wind. Om een kaart bij te trekken: Waar wil ik dat de wind mij mee naartoe voert?

 

21 oktober  St. Ursula

Vandaag is het de feestdag van Sint Ursula. Zij zou met 11.000 maagden vanuit Engeland naar Rome zijn gegaan om het graf van de Apostel Paulus te bezoeken. Op de terugweg werden ze bij Cologne door de Hunnen vermoord. Sinds 1969 is Ursula van de katholieke feestkalender afgehaald, omdat er geen historische bewijzen zijn voor deze moord. Er is een theorie dat er misschien één martelaar is geweest met de naam Undecimilla. Het zou kunnen dat een monnik die deze naam overschreef deze naam aanzag voor ‘undicimila’, het cijfer 11.000 in het Latijn. En vanaf toen was het niet 1 martelaar, maar 11.000. Ursula had voor zij wegging een droom die belangrijk voor haar was. Vraag voor een kaart: Wat zegt mijn droom tot mij?

 

22 oktober Windstille dag

Een windstille dag in oktober. Bomen weerspiegeld in een vijver. Hemel en aarde zijn in een rustig evenwicht. Hoe vind ik evenwicht?


Vooruit naar 23 - 31 oktober
Naar herfst dag voor dag met tarot
Naar herfst tarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar home

© Tekst Berthe van Soest 2009